Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizzerinki z kabanosem to doskonały pomysł na kolację na ciepło, przekąskę albo danie główne. Miękkie ciasto drożdżowe świetnie łączy się ze słonymi dodatkami.
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88271
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 30
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88271
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 30
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj drożdże, sól i cukier. Zacznij wyrabiać ciasto i podlewaj ciepłą, ale nie gorącą wodą. Kiedy składniki się połączą, wlej oliwę.
Wyrabiaj ciasto tak długo aż tłuszcz się wchłonie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kabanosy wieprzowe pokrój w plastry. Cebulę i pieczarki po umyciu posiekaj. Zeszklij na odrobinie tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec dodaj koncentrat i wymieszaj. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze odrobinę wody. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób przez minutę, a następnie podziel na 5 części takiej samej wielkości. Uformuj dowolny kształt, może to być okrąg, prostokąt. Jeśli chcesz uzyskać efekt taki jak na zdjęciu, zrób wałek z ciasta, a następnie ułóż go, zaginając w równych odstępach. Ciasto powinno mocno do siebie przylegać. Każdy przygotowany placek wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Na wierzchu każdego ciasta ułóż farsz z cebuli i pieczarek, a następnie poukładaj kabanosy. Posyp całość tartym serem i posyp ziołami prowansalskimi.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wstaw na około 20 minut.