Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizzerinki z kabanosem to doskonały pomysł na kolację na ciepło, przekąskę albo danie główne. Miękkie ciasto drożdżowe świetnie łączy się ze słonymi dodatkami.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9310
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1958
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3983
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 481
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 255
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 329
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9310
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1958
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3983
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 481
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 255
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 329
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj drożdże, sól i cukier. Zacznij wyrabiać ciasto i podlewaj ciepłą, ale nie gorącą wodą. Kiedy składniki się połączą, wlej oliwę.
Wyrabiaj ciasto tak długo aż tłuszcz się wchłonie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kabanosy wieprzowe pokrój w plastry. Cebulę i pieczarki po umyciu posiekaj. Zeszklij na odrobinie tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec dodaj koncentrat i wymieszaj. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze odrobinę wody. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób przez minutę, a następnie podziel na 5 części takiej samej wielkości. Uformuj dowolny kształt, może to być okrąg, prostokąt. Jeśli chcesz uzyskać efekt taki jak na zdjęciu, zrób wałek z ciasta, a następnie ułóż go, zaginając w równych odstępach. Ciasto powinno mocno do siebie przylegać. Każdy przygotowany placek wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Na wierzchu każdego ciasta ułóż farsz z cebuli i pieczarek, a następnie poukładaj kabanosy. Posyp całość tartym serem i posyp ziołami prowansalskimi.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wstaw na około 20 minut.