Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizzerinki z kabanosem to doskonały pomysł na kolację na ciepło, przekąskę albo danie główne. Miękkie ciasto drożdżowe świetnie łączy się ze słonymi dodatkami.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4349
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3609
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30288
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4349
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3609
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30288
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj drożdże, sól i cukier. Zacznij wyrabiać ciasto i podlewaj ciepłą, ale nie gorącą wodą. Kiedy składniki się połączą, wlej oliwę.
Wyrabiaj ciasto tak długo aż tłuszcz się wchłonie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kabanosy wieprzowe pokrój w plastry. Cebulę i pieczarki po umyciu posiekaj. Zeszklij na odrobinie tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec dodaj koncentrat i wymieszaj. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze odrobinę wody. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób przez minutę, a następnie podziel na 5 części takiej samej wielkości. Uformuj dowolny kształt, może to być okrąg, prostokąt. Jeśli chcesz uzyskać efekt taki jak na zdjęciu, zrób wałek z ciasta, a następnie ułóż go, zaginając w równych odstępach. Ciasto powinno mocno do siebie przylegać. Każdy przygotowany placek wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Na wierzchu każdego ciasta ułóż farsz z cebuli i pieczarek, a następnie poukładaj kabanosy. Posyp całość tartym serem i posyp ziołami prowansalskimi.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wstaw na około 20 minut.