Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizzerinki z kurkami i białym sosem

Pizzerinki z kurkami i białym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 572

Pizzerinki z kurkami i kabanosem i pysznym białym sosem. Polecam użyć mąkę typ 00 bo pizzerinki są lepsze. Nie oderwiecie się od nich. Z tej porcji wyszło siedem sztuk.

Składniki

  • ciasto na pizze: 20 dkg mąki do pizzy typ 00
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 100ml wody letniej
  • 2 dkg drożdży
  • dodatki: 3 łyżki śmietany 18 % gęstej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 150 g mozzarelli startej
  • 20 dkg kurek
  • 1 cebula
  • oregano świeże, tymianek świeży
  • 7 pomidorków koktajlowych żółtych
  • 1 łyżeczka masła
  • 30 g kabanosów
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizzerinki z kurkami i białym sosem

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, wlewam 50 ml wody letniej, łyżkę mąki i mieszam. Zaczyn odstawiam na 20 minut aż zacznie pracować. Do zaczynu wsypuję resztę mąki, dodaję sól, resztę wody letniej, olej i ciasto zarabiam mikserem aż będzie dobrze wyrobione. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na siedem części i formuję okrągłe pizzerinki.

  2. Wykonanie:

    Kurki myję,osuszam. Rozgrzewam masło i dodaję grzyby. Chwilę przesmażam aż woda odparuje. Doprawiam solą, pieprzem.

    Śmietanę przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, czosnek drobno roztarty, oregano i tymianek pokrojone, całość mieszam. Każdą pizzerinkę smaruję sosem, posypuję startą mozzarellą, układam kurki, dodaję pomidorki pokrojone, i kabanosy pokrojone na małe kawałki. Piekarnik nagrzewam do temp 280 stopni i wkładam blaszkę z pizzerinkami. Zmniejszam na 250 stopni i piekę 8-10 minut aż się zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń