Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
to ciasto występuje też pod nazwą pszczółka, miodownik u mnie jest to królewski :)
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Składniki
Ciasto: Roztopić margarynę i miód. Na stolnicę dać mąkę, sodę, cukier puder i jajka razem wymieszać i dodać roztopioną margarynę z miodem. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części, rozwałkować na blaszce i piec po kolei w 180 stopniach ok 10-15 min. (ja do tych placków używam blaszki bez jednego boku. Ciasto rozwałkowuję od razu na papier pergaminowy, a żeby sobie ułatwić to na ciasto kładę folię spożywczą i wtedy idealnie mam rozwałkowane.)
Mleko zagotować. Do małego garnuszka dać mannę i cukier zalać wodą i wymieszać żeby nie było grudek, następnie wlać do gotującego się mleka. Powstały grysik wystudzić. W misce zmiksować margarynę, żółtka i stopniowo dodawać grysik. Na koniec dodać sok z cytryny. Krem podzielić na 2 części i przekładać placki. Gotowe ciasto polać polewą i posypać kokosem. Ciasto jest twarde dopiero na drugi dzień jak najdzie to jest niebo w gębie :)))
Polewa: rozpuścić margarynę dodać cukier, kakao i wodę. Gotować ciągle mieszając aż do wyparowania wody. Odstawić z pieca trochę pomieszać aż zgęstnieje. Smacznego