Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 2219
Dodano: 09.06.2010
Odsłon: 24183
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Margarynę stopic, przestudzic. Do mąki dodac drożdże, sól , śmietanę. Zarobic gładkie ciasto, stopniowo dodawac margarynę. Wyrobic i odstawic do wyrośnięcia. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowac i ułożyc na blasze (mnie wygodniej było rozprowadzic je dłońmi). Znowu pozostawic do wyrośnięcia.
W tym czasie cukinię obrac i pokroic razem z serem w kostkę, szynkę w paski. Dodac rozbełtane jajka, sól, pieprz, wymieszac. Farsz rozłożyc na cieście, na wierzchu ułożyc kratkę z pozostałego ciasta. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut.
Przepis wyszperałam w jakiejś starej Przyjaciółce mojej mamy :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

nowalijka 31 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Robiłam wczoraj pychota!!!! Tylko zamiast szynki użyłam boczku gotowanego, i nie używałam chili, tylko paprykę słodką, ostrą pieprz zwykły i ziołowy sól. Do ulubionych. Polecam Supeeeeer!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 17 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam cukinię,.Dziękuję za przepis,wypróbuje.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Darsifel 17 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Fajne:) A można też zrobić jako tartę. Ciasto jak na placek, cukinię zetrzeć na tarce, wymieszać z serem, rozkłóconymi jajkami i serem:) Ciasto wstępnie podpiec, po czym wyłożyć farsz i zapiec;) Taka wariacja na temat :D0 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 27 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam cukinię :) Na pewno spróbuję0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 14 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Smacznie wygląda ;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 10 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawe połączenia ciasta drożdżowego z cukinią ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

gemka 10 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
świetny przepis będę musiała wypróbwać;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 10 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
To JEST odpowiednia oprawa dla cukinii, świetny przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz

mari 10 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Użyłam blachy 40x23 cm, wyłożyłam ją jedynie papierem do pieczenia. U nas 3 dorosłe osoby napchały brzuchy na ful, ale ciasto było na obiadokolację, więc każdy był wygłodniały. Placek dobrze smakuje z kubkiem barszczu czerwonego lub jako przekąska do zimnego piwa. Pozdrawiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

orchidea2101 09 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Jakie wymiary orientacyjnie powinna mieć blaszka? Jak należy przygotować blaszkę do pieczenia ciasta? Czy należy ją wysmarować tłuszczem? Ile osób może sobie pojeść taką ilością ciasta?0 Kto głosował? | Odpowiedz