Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś taki nietypowy obiad bo tylko placuszki ale to tylko dlatego że miałam gości i nie było kiedy przygotować normalnego obiadu, ale takie placuszki też są dobrym rozwiązaniem nawet gościom posmakowały. Nie wiem w sumie czy placki można nazwać obiadem chyba raczej przekąską ale najeść się można brzuch szybko się zapełnia. Jeśli nie maci za zbytnio czasu wystarczy ciasto rano zamieszać a później już tylko smażyć i jedzonko gotowe dosłownie przez kilka chwil.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 36
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3417
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 93
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 36
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3417
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 93
Składniki
Na początek do miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli oraz cukier podany w składnikach, jajka roztrzepać za pomocą widelca. Do roztrzepanych jajek wsypać całe drożdże suszone i lekko zamieszać.
Gdy mamy już rozmieszane jajka z drożdżami wtedy wsypać mąkę oraz wlać jogurt lub kefir naturalny oraz ocet ( dodając ocet do ciasta sprawia to że placki nie piją dużo oleju ), całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników ze sobą, tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do powiększenia się jego objętości. Gdyby ciasto wydawało wam się za rzadkie można dodać z pół szklanki mąki.
Jak już ciasto zwiększyło swoją objętość, wtedy na patelnię wlać olej tak aby zakryło dno patelni nawet może być trochę więcej dobrze go rozgrzać następnie łyżkę zamaczać w wodzie nabierać całą łyżkę ciasta wyrośniętego. Kłaść ciasto na patelni po kilka sztuk i smażyć na małym ogniu do ładnego zarumienienia się placków. Usmażone placki układać na talerzu z ręcznikiem papierowym.
Usmażone i ocieknięte z niewielkiej ilości tłuszczu placki przełożyć na talerz. Powiem wam taka nowinę wiedziałam o tym bardzo dobrze ale przy gościach wyleciało mi z głowy aby nie otwierać okien gdy robimy drożdżowe dania, ponieważ bardzo drożdżowe nie lubi przeciągów ja okna otwarłam zrobił się przeciąg i niestety moje placki lekko opadły.
Placki podałam z cukrem mielonym, można takie zajadać z kwaśną śmietaną czy nawet z ulubioną konfiturą. Po mimo tego że lekko opadły i tak były bardzo smaczne dobrze wyrośnięte i szybko zniknęły. Takie placki to dość szybkie rozwiązanie dla ludzi którzy nie mają czasu na gotowanie. Ach i jeszcze jedno w czasie smażenia placków nie dolewać zimnego oleju bo od razu opadnie ciasto i nie będzie rosło.