Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje kulinarne wspomnienia z dzieciństwa.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4192
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416544
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4192
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416544
Składniki
Mąkę , maślankę , sól i sodę po wymieszaniu wyrobiłem na gładką masę. Podzieliłem na 8 części i uformowałem owalne placki. Opcjonalnie można rozwałkować na dość grube placki. Piekłem na rozgrzanej wcześniej żeliwnej patelni , bez tłuszczu. Podałem ciepłe z masłem. Można zamiast maślanki dodać kwaśne mleko. W oryginale piekło się na piecu kaflowym , na płycie. Masło wiejskie itd.