Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje kulinarne wspomnienia z dzieciństwa.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1190
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 221
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2235
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4297
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1190
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 221
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2235
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4297
Składniki
Mąkę , maślankę , sól i sodę po wymieszaniu wyrobiłem na gładką masę. Podzieliłem na 8 części i uformowałem owalne placki. Opcjonalnie można rozwałkować na dość grube placki. Piekłem na rozgrzanej wcześniej żeliwnej patelni , bez tłuszczu. Podałem ciepłe z masłem. Można zamiast maślanki dodać kwaśne mleko. W oryginale piekło się na piecu kaflowym , na płycie. Masło wiejskie itd.