Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje kulinarne wspomnienia z dzieciństwa.
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 212
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 119
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27928
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 212
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 119
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27928
Składniki
Mąkę , maślankę , sól i sodę po wymieszaniu wyrobiłem na gładką masę. Podzieliłem na 8 części i uformowałem owalne placki. Opcjonalnie można rozwałkować na dość grube placki. Piekłem na rozgrzanej wcześniej żeliwnej patelni , bez tłuszczu. Podałem ciepłe z masłem. Można zamiast maślanki dodać kwaśne mleko. W oryginale piekło się na piecu kaflowym , na płycie. Masło wiejskie itd.