Przekąski Przepis na:
Placki rzeszowskie

Przepisów i artykułów: 2383 Ocena: 15402
Dodano: 24.10.2019
Odsłon: 13013
Składniki
- Ziemniaki 1 kg
- Jabłka ½ kg
- Drożdże 2 dag
- Mleko ¾ szklanki
- Żółtko jaja 2 szt.
- Mąka pszenna 3 łyżki
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól do smaku
- Tłuszcz do smażenia
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wykonanie:
Ziemniaki, jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać żółtka, mąkę, posolić do smaku. Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem i dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Podawać z kwaśną śmietaną wymieszaną cukrem lub domową konfiturą.
Komentarze do przepisu (1)

slodkisentyment 24 październikaZgłoś do usunięcia
Super, nie jadłam takich jeszcze :)2 Kto głosował? | Odpowiedz