Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 400
Dodano: 25.03.2019
Odsłon: 14957
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Cukinię myjemy (nie obieramy), ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie solimy i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok.
Fetę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Do miski przekładamy odciśniętą cukinię, fetę, cebulę, natkę pietruszki, czosnek, i jajko.
Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (ostrożnie z solą).
Na koniec do powstałej masy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Robimy to stopniowo, dodając po jednej łyżce mąki, tak aby uzyskać konsystencję jak na placki ziemniaczane.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładamy porcję cukinii i smażymy do zrumienienia z obu stron.
Po usmażeniu, przekładamy placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Palce lizać.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 25 marca 2019Zgłoś do usunięcia
pyszności :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 25 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszne placuszki:)1 Kto głosował? | Odpowiedz