Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na placki z cukinii jest cała masa przepisów. Tym razem polecam przepis z dodatkiem sera feta. Są po prostu pyszne. Polecam.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 149
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 149
Składniki
Cukinię myjemy (nie obieramy), ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie solimy i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok.
Fetę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Do miski przekładamy odciśniętą cukinię, fetę, cebulę, natkę pietruszki, czosnek, i jajko. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (ostrożnie z solą).
Na koniec do powstałej masy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Robimy to stopniowo, dodając po jednej łyżce mąki, tak aby uzyskać konsystencję jak na placki ziemniaczane.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładamy porcję cukinii i smażymy do zrumienienia z obu stron.
Po usmażeniu, przekładamy placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Palce lizać. Smacznego.