Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak każda przekąska tego typu, nie należą one do dań dietetycznych i lekkich, ale chyba każdy ma czasami taki dzień, że musi zjeść coś cięższego, co dostarczy ogromnej ilości kalorii. Ich smak zdecydowanie jest wart dodatkowych 40 minut na siłowni lub basenie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104122
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2024
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5893
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5893
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104122
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2024
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5893
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5893
Składniki
Wymytą cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy solą (należy uważać, żeby nie solić za dużo, bo lazur jest te bardzo słony. Jest to nam potrzebne tylko do odcedzenia wody z cukinii). Startą, posoloną cukinię odstawiamy na durszlaku na ok. godzinę do obcieknięcia jak największej ilości płynu.
Drobno posiekaną cebulę, dwa jajka i pieprz do smaku dodajemy do cukinii. Wszystko mieszamy i na sam koniec wrzucamy ser pokrojony w drobną kostkę. Mąkę dosypujemy, aż do otrzymania konsystencji na tyle zwartej, że placek nie rozleje się na patelni.
Placki smażymy na oleju z dwóch stron aż będą miały ładny złoty kolor.
Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym, śmietaną lub kefirem.