Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki z kwiatem bzu – wegańskie!

Placki z kwiatem bzu – wegańskie!

Autor:

Przepisów i artykułów: 430 Ocena: 5696

Dodano:

Odsłon: 55

Dziś tylko króciutki przepis na wegańskie placki z kwiatem bzu. Bo to rodzaj przypomnienia, że teraz właśnie jest ten czas. Czas na wszelkie naleśniki, racuszki i placki z kwiatem bzu. Spiesz się z ich przygotowaniem, bo już za tydzień pewnie nie będzie białych kwiatów czarnego bzu. Bo to teraz jest ten gorący czas zbiorów. I tak mamy szczęście, że czarny bez rozkwita stopniowo, że w miejscach cienistych zakwita nieco później. Dzięki temu czas zbiorów się wydłuża, a nie jak z akacją (grochodrzewem) – pewnego dnia zakwita, szast-prast i po kwiatach. I przez to nie zawsze zdążę ze zbiorami surowca na akacjowe smakołyki (klik). W tym roku znów nie zdążyłam!

Składniki

  • kilkanaście baldachów kwiatów bzu
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (lub pszennej) zwykłej, białej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • około 2 szklanek bardzo zimnej gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie – świeże owoce lub konfitura do podania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z kwiatem bzu – wegańskie!

Przygotowanie

  1. Zmieszaj z sobą obie mąki i sól, stopniowo dolewaj – wciąż mieszając – tyle zimnej gazowanej wody, aby ciasto uzyskało gęstość śmietany. Zazwyczaj są to dwie szklanki, ale wiele zależy od wilgotności mąki, więc czasem trzeba dodać trochę mniej, a czasem więcej niż pół litra.

  2. W gotowym cieście maczaj baldachy bzu, układaj – rozpłaszczając – na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron na rumiano (odcinając grube ogonki już po ułożeniu na patelni).

  3. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, posyp cukrem pudrem i podaj na stół.

  4. Gotowe placuszki okazały się być dość mocno chrupiące, pewnie za sprawą dodatku mąki kukurydzianej. Smaczne, ale jako nie-weganka wolę jednak bardziej puchate placki z dodatkiem jajka. No ale to tylko moje zdanie, koniecznie też spróbuj, aby sprawdzić – bo może Tobie bardziej przypadną do gustu. Nam smakowały, ale inne placuszki będziemy powtarzać częściej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń