Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś tylko króciutki przepis na wegańskie placki z kwiatem bzu. Bo to rodzaj przypomnienia, że teraz właśnie jest ten czas. Czas na wszelkie naleśniki, racuszki i placki z kwiatem bzu. Spiesz się z ich przygotowaniem, bo już za tydzień pewnie nie będzie białych kwiatów czarnego bzu. Bo to teraz jest ten gorący czas zbiorów. I tak mamy szczęście, że czarny bez rozkwita stopniowo, że w miejscach cienistych zakwita nieco później. Dzięki temu czas zbiorów się wydłuża, a nie jak z akacją (grochodrzewem) – pewnego dnia zakwita, szast-prast i po kwiatach. I przez to nie zawsze zdążę ze zbiorami surowca na akacjowe smakołyki (klik). W tym roku znów nie zdążyłam!
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2555
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3183
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102045
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6432
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2555
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3183
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102045
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6432
Składniki
Zmieszaj z sobą obie mąki i sól, stopniowo dolewaj – wciąż mieszając – tyle zimnej gazowanej wody, aby ciasto uzyskało gęstość śmietany. Zazwyczaj są to dwie szklanki, ale wiele zależy od wilgotności mąki, więc czasem trzeba dodać trochę mniej, a czasem więcej niż pół litra.
W gotowym cieście maczaj baldachy bzu, układaj – rozpłaszczając – na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron na rumiano (odcinając grube ogonki już po ułożeniu na patelni).
Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, posyp cukrem pudrem i podaj na stół.
Gotowe placuszki okazały się być dość mocno chrupiące, pewnie za sprawą dodatku mąki kukurydzianej. Smaczne, ale jako nie-weganka wolę jednak bardziej puchate placki z dodatkiem jajka. No ale to tylko moje zdanie, koniecznie też spróbuj, aby sprawdzić – bo może Tobie bardziej przypadną do gustu. Nam smakowały, ale inne placuszki będziemy powtarzać częściej.