Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane każdy zna, ale nie zaszkodzi o nich przypomnieć. Ze względu na to, że akurat jest sezon na młode warzywa, moje placki zrobiłam z młodych ziemniaków. Placki można jeść na słodko, lub pikantnie. Ja akurat nie lubię na słodko, ale znam osoby które posypują cukrem i się zajadają. Najbardziej lubię placki ze śmietaną. Doprawiam śmietanę solą i pieprzem, czasem dodaję trochę jogurtu i nic więcej mi nie trzeba.
Placki zrobiłam z młodych ziemniaków, ale dużych. Młodych ziemniaków
nie trzeba obierać. Można je dobrze wyszorować. Ja jednak obieram.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie.
To już jak kto woli. Ja robię to robotem. Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami.
Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda.
Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić.
Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól pieprz.
Że szklanki z wodą, delikatnie odlać wodę, tak żeby została skrobia, która
nam się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej.
Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką masę ziemniaczaną i smażyć placki
kilka minut na niewielkim gazie.
Kiedy placki zarumienią się nie spodu, przekładamy je na drugą stronę.
Gaz nie powinien być za duży, żeby placki się nie przypalały.
W ten sposób usmażyć wszystkie placki.
Pyszne placki ziemniaczane na szybko i bardzo smacznie. Polecam serdecznie.
Odsłon: 126
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 2392
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 2392
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 521
Składniki
Placki zrobiłam z młodych ziemniaków, ale dużych. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać. Można je dobrze wyszorować. Ja jednak obieram. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie. To już jak kto woli. Ja robię to robotem. Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami. Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda. Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól pieprz. Że szklanki z wodą, delikatnie odlać wodę, tak żeby została skrobia, która nam się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką masę ziemniaczaną i smażyć placki kilka minut na niewielkim gazie. Kiedy placki zarumienią się nie spodu, przekładamy je na drugą stronę. Gaz nie powinien być za duży, żeby placki się nie przypalały. W ten sposób usmażyć wszystkie placki.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Warzywno - grzybowe pierożki
Przekąski
Szparagi w cieście francuskim. Szybka i prosta przekąska
Przekąski
Smażona przekąska ziemniaczana
Przekąski
Przekąska na każdą okazję
Warzywno - grzybowe pierożki
Moje pierogi warzywno - grzybowe, postanowiłam przygotować dla moich przyjaci...
Odsłon: 20
Szparagi w cieście francuskim. Szybka i prosta przekąska
Lekka i bardzo wiosenna przekąska. Przepis na szparagi w cieście francuskim z...
Odsłon: 86