Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane każdy zna, ale nie zaszkodzi o nich przypomnieć. Ze względu na to, że akurat jest sezon na młode warzywa, moje placki zrobiłam z młodych ziemniaków. Placki można jeść na słodko, lub pikantnie. Ja akurat nie lubię na słodko, ale znam osoby które posypują cukrem i się zajadają. Najbardziej lubię placki ze śmietaną. Doprawiam śmietanę solą i pieprzem, czasem dodaję trochę jogurtu i nic więcej mi nie trzeba.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8598
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7122
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4867
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327712
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8598
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7122
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4867
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327712
Składniki
Placki zrobiłam z młodych ziemniaków, ale dużych. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać. Można je dobrze wyszorować. Ja jednak obieram. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie. To już jak kto woli. Ja robię to robotem. Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami. Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda. Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól pieprz. Że szklanki z wodą, delikatnie odlać wodę, tak żeby została skrobia, która nam się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką masę ziemniaczaną i smażyć placki kilka minut na niewielkim gazie. Kiedy placki zarumienią się nie spodu, przekładamy je na drugą stronę. Gaz nie powinien być za duży, żeby placki się nie przypalały. W ten sposób usmażyć wszystkie placki.