Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane każdy zna, ale nie zaszkodzi o nich przypomnieć. Ze względu na to, że akurat jest sezon na młode warzywa, moje placki zrobiłam z młodych ziemniaków. Placki można jeść na słodko, lub pikantnie. Ja akurat nie lubię na słodko, ale znam osoby które posypują cukrem i się zajadają. Najbardziej lubię placki ze śmietaną. Doprawiam śmietanę solą i pieprzem, czasem dodaję trochę jogurtu i nic więcej mi nie trzeba.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Placki zrobiłam z młodych ziemniaków, ale dużych. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać. Można je dobrze wyszorować. Ja jednak obieram. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie. To już jak kto woli. Ja robię to robotem. Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami. Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda. Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól pieprz. Że szklanki z wodą, delikatnie odlać wodę, tak żeby została skrobia, która nam się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką masę ziemniaczaną i smażyć placki kilka minut na niewielkim gazie. Kiedy placki zarumienią się nie spodu, przekładamy je na drugą stronę. Gaz nie powinien być za duży, żeby placki się nie przypalały. W ten sposób usmażyć wszystkie placki.