Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane każdy zna. Kiedy smażę je u siebie w domu, każda ich ilość znika. Idealne placki robi mój mąż - mają złoto-brązowy kolor, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, pyszne. A do nich ulubione dodatki – śmietana, ketchup, cukier albo sos.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 487
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16721
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 414
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 487
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16721
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 414
Składniki
Ziemniaki i cebulę obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można zetrzeć ziemniaki używając drobniejszej tarki, grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków; można połowę ziemniaków zetrzeć na grubych oczkach, a połowę na drobnych). Ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską i odsączyć nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlać do osobnej miseczki. Do startych ziemniaków dodać mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz. Natomiast z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlać powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Skrobie ziemniaczaną, która pozostało dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać. Na patelni rozgrzać mocno, większą ilość oleju. Placki smażyć po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.