Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane z kuchni bałkańskiej

Placki ziemniaczane z kuchni bałkańskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2344 Ocena: 14915

Dodano:

Odsłon: 2351

Prosty przepis na smaczne placuszki.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki:

    1 kg ziemniaków
    2 białe cebule
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka soli
    pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Składniki na sos Bałkański:
    100 gram śmietany 18%
    1 pęczek koperku
    4 ząbki czosnku

    Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce razem z cebulą. Wbić jajka, dodać mąkę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki z obu stron na chrupiąco.
    Wykonanie sosu:
    Śmietanę wymieszać z posiekanym koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić do smaku, wstawić na chwilę do lodówki. Sos możemy nałożyć na górę placuszków lub maczać w sosjerce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń