Do góry

Przekąski Przepis na:

Placuszki z dyni na słodko

Placuszki z dyni na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4879

Dodano:

Odsłon: 1474

Dzisiaj w roli głównej ponownie dynia. Warto wykorzystać to warzywo maksymalnie, jest mało kaloryczna, a zawiera tak wiele drogocennych witamin i wartości odżywczych. Tradycyjny krem z dyni trochę mi się już znudził, więc postanowiłam przygotować coś nowego. Zapraszam na malutkie placuszki z dyni. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane, ale smakują całkiem inaczej. Zrobiłam ich dwie wersje na słono i słodko. Podzielę się jednak z Wami przepisem na słodko, bo to właśnie ta wersja zasmakowała moim domownikom bardziej. Może Waszym również zasmakuje? :)

Składniki

  • Dynia ok. 300 g. samego miąższy
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka pszenna 2/3 szklanki
  • Mąka gryczana 1/2 szklanki
  • Śmietana kwaśna 2 łyżki
  • Sól szczypta
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placuszki z dyni na słodko

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, wykroić pestki i zetrzeć drobno na tarce lub przy pomocy robota.

    Startą dynię przełożyć do dużej miski, wbić jajka, przesiać przez sitko mąki, dodać śmietanę, sól, cynamon i wszystko dokładnie wymieszać.


    Tak przygotowane ciasto smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 min, przewracając co jakiś czas. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

  2. Podawać z cukrem trzcinowym albo z ulubionym dżemem lub powidłami śliwkowym

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń