Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj w roli głównej ponownie dynia. Warto wykorzystać to warzywo maksymalnie, jest mało kaloryczna, a zawiera tak wiele drogocennych witamin i wartości odżywczych. Tradycyjny krem z dyni trochę mi się już znudził, więc postanowiłam przygotować coś nowego. Zapraszam na malutkie placuszki z dyni. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane, ale smakują całkiem inaczej. Zrobiłam ich dwie wersje na słono i słodko. Podzielę się jednak z Wami przepisem na słodko, bo to właśnie ta wersja zasmakowała moim domownikom bardziej. Może Waszym również zasmakuje? :)
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457627
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1428
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2243
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 570
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457627
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1428
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2243
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 570
Składniki
Dynię obrać, wykroić pestki i zetrzeć drobno na tarce lub przy pomocy robota. Startą dynię przełożyć do dużej miski, wbić jajka, przesiać przez sitko mąki, dodać śmietanę, sól, cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 min, przewracając co jakiś czas. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Podawać z cukrem trzcinowym albo z ulubionym dżemem lub powidłami śliwkowym
Smacznego :)