Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj w roli głównej ponownie dynia. Warto wykorzystać to warzywo maksymalnie, jest mało kaloryczna, a zawiera tak wiele drogocennych witamin i wartości odżywczych. Tradycyjny krem z dyni trochę mi się już znudził, więc postanowiłam przygotować coś nowego. Zapraszam na malutkie placuszki z dyni. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane, ale smakują całkiem inaczej. Zrobiłam ich dwie wersje na słono i słodko. Podzielę się jednak z Wami przepisem na słodko, bo to właśnie ta wersja zasmakowała moim domownikom bardziej. Może Waszym również zasmakuje? :)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 523
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3589
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4413
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 523
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3589
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4413
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30568
Składniki
Dynię obrać, wykroić pestki i zetrzeć drobno na tarce lub przy pomocy robota. Startą dynię przełożyć do dużej miski, wbić jajka, przesiać przez sitko mąki, dodać śmietanę, sól, cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 min, przewracając co jakiś czas. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Podawać z cukrem trzcinowym albo z ulubionym dżemem lub powidłami śliwkowym
Smacznego :)