Do góry

Przekąski Przepis na:

Polędwica łososiowa.

Polędwica łososiowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 784

Dodano:

Odsłon: 19710

Kto chce mieć pyszną domowej roboty wędlinę ?

Składniki

  • schab 1,5 kg
  • sól nie jodowana 1 łyżka
  • sól peklująca 1 łyżka
  • cukier 2 łyżki
  • pieprz
  • chilii
  • jałowiec
  • czosnek 5-10 ząbków
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kupujemy kawałek schabu środkowego ~1,5 kg i odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować"Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy sobie gulasz.Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru.
    Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki na 24 h, w tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 12 h, naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, jałowcem, chili, liściem laurowym. Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony, pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć, a inne potraktować tłuczkiem.
    Gdy czosnek jest już wtarty, nacieramy mięso pozostałymi przyprawami, .tak przygotowany kawałek mięsa, chowamy do lodówki na 3 doby, w tym czasie przewracamy mięso i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli. Po zapeklowaniu, mięso musimy podsuszyć więc wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu, a po po 4 dniach możemy już kroić pyszną polędwicę, jest doskonała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 07 kwietnia 2017 Fajnie, że wróciłeś! Nie dawaj się hejterom ;) Pozdrówka Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń