Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto chce mieć pyszną domowej roboty wędlinę ?
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5373
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 413
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5373
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 413
Składniki
Kupujemy kawałek schabu środkowego ~1,5 kg i odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować"Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy sobie gulasz.Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru. Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki na 24 h, w tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 12 h, naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, jałowcem, chili, liściem laurowym. Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony, pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć, a inne potraktować tłuczkiem. Gdy czosnek jest już wtarty, nacieramy mięso pozostałymi przyprawami, .tak przygotowany kawałek mięsa, chowamy do lodówki na 3 doby, w tym czasie przewracamy mięso i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli. Po zapeklowaniu, mięso musimy podsuszyć więc wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu, a po po 4 dniach możemy już kroić pyszną polędwicę, jest doskonała.