Do góry

Przekąski Przepis na:

Pomidorowa przekąska

Pomidorowa przekąska

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48613

Dodano:

Odsłon: 1889

Czasami nie trzeba wiele wysiłku, aby zjeść coś smacznego. Pomidorowa przekąska jest właśnie z gatunku tych prostych, szybkich a jednocześnie smacznych potraw.

Składniki

  • pomidory 4 szt
  • szynka szwarcwaldzka po 1 plasterku do każdej przekąski
  • ser żółty 10 dkg
  • chleb tostowy (chociaż zwykły również sprawdzi się doskonale) po dwie kromki do każdej przekąski
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • masło 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, pokroić w grubsze plasterki. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę, ser żółty w plasterki.
    Z chleba tostowego wyciąć foremką (taka do kruchych ciastek) dowolny kształt, np. serduszka. Grzanki posmarować delikatnie masłem,
    ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, zapiekać kilka minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
    Na grzankach układać plasterek sera żółtego, następnie plaster pomidora posypanego solą, pieprzem i czosnkiem.
    Pomidora przykryć kolejną grzanką, ponownie dać plasterek sera żółtego, plasterek szynki, całość zakończyć plastrem pomidora (doprawionego przyprawami i posypanego czosnkiem).

  2. Przekąski zapiekać w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, do momentu gdy zauważymy, że ser zaczyna nam się lekko rozpuszczać.
    Podajemy na ciepło.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń