Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio bardzo popularna i wszechobecna jest rolada szpinakowa z łososiem. Ale nie o niej będzie tym razem. Moja dzisiejsza propozycja to pomidorowa rolada. Przepis znalazłam gdzieś w internecie. Zachwycił mnie jej kolor i składniki. Rolada jest bardzo smaczna, a do nadzienia możecie dodać co tylko będziecie chcieli ;)
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 122
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 51
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10557
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 120
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 86
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 172
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 122
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 51
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10557
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 120
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 86
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 172
Składniki
Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy dodając do nich małymi porcjami gorącą wodę (cały czas ubijamy). Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, zioła, starty ser, olej i czosnek. Dokładnie miksujemy. Do masy przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i chwilę ucieramy.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy je porcjami do pomidorowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia.
Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w dwóch rzędach plasterki szynki, a na samym początku układamy plasterki papryki. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy, od strony papryki. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego ;)