Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffiny, które smakują niczym... puszysta pizza!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5637
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 83
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 530
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1401
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5637
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 83
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 530
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1401
Składniki
Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Kukurydzę oraz kapary odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy starannie w jednej misce.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy oliwki wraz z serami mozzarellą i parmezanem. Ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
Do drugiej miski wlewamy olej z orzechów ziemnych, sok oraz przecier pomidorowy. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.
Po wyciągnięciu form z piekarnika, natychmiast posypujemy wierzchy odrobiną drobno otartego sera żółtego i pozwalamy mu się roztopić.