Przekąski Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Mąkę, wodę, sól, cukier, masło i drożdze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrobione ciasto dzielimy na 12 części. Każdą rozwałkujemy na wałek o długości ok 30 cm. Wałek powinien z obu stron spłaszczony być.
Formujemy precle.
Wodę mieszamy z sodą i gotujemy. Do niej wrzucamy precle na 20 - 30 sekund. Podgotowane precle kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą. W kilku miejscach nacinamy nożem i wsadzamy do piekarnika na 15 do 20 minut przy temp 200 stopni.
Ps. W tym przypadku została użyta soda kuchenna, ale istnieje jeszcze jeden sposób na precje. Wtedy gotujemy precje w roztworze (NaOH) Natriumhydroxid . Specyfik ten można nabyć w aptece. Precle wtedy mają bardzo intensywny brązowy kolor. Po nacięciu nożem są bardzo kolorystyczne. Nazywają się one " Laugen precle"
Przy używaniu NaOH jeżeli posiadamy otwartą ranę na ręce należy używać gumowych rękawiczek, a jeżeli przez przypadek wpadło by nam coś do oka, należy je koniecznie przepłukać.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 24 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Wygladają rewelacyjnie!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

katarina32 24 marca 2014Zgłoś do usunięcia
są super w niemieckim wykonaniu uwielbiam je, już kilka razy próbowałam je robić tylko nie wyrastają mi podczas pieczenia jakie wyjmę z wody takie są ,pomocy!! Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz