Do góry

Przekąski Przepis na:

Precle

Przepis dnia 2014-03-27
Precle

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 859

Dodano:

Odsłon: 5441

Klasyka z kuchni niemieckiej

Składniki

  • 30 g sody (NAHCO3) Natriumhydrogencarbonat
  • 1 l wody
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g drożdzy
  • 250 ml ciepłej wody
  • 40 g masła
  • sól o dużych kryształach do posypania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Precle

Przygotowanie

  1. Mąkę, wodę, sól, cukier, masło i drożdze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. Wyrobione ciasto dzielimy na 12 części. Każdą rozwałkujemy na wałek o długości ok 30 cm. Wałek powinien z obu stron spłaszczony być.
    Formujemy precle.

  3. Wodę mieszamy z sodą i gotujemy. Do niej wrzucamy precle na 20 - 30 sekund. Podgotowane precle kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą. W kilku miejscach nacinamy nożem i wsadzamy do piekarnika na 15 do 20 minut przy temp 200 stopni.

  4. Ps. W tym przypadku została użyta soda kuchenna, ale istnieje jeszcze jeden sposób na precje. Wtedy gotujemy precje w roztworze (NaOH) Natriumhydroxid . Specyfik ten można nabyć w aptece. Precle wtedy mają bardzo intensywny brązowy kolor. Po nacięciu nożem są bardzo kolorystyczne. Nazywają się one " Laugen precle"

    Przy używaniu NaOH jeżeli posiadamy otwartą ranę na ręce należy używać gumowych rękawiczek, a jeżeli przez przypadek wpadło by nam coś do oka, należy je koniecznie przepłukać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

katarina32 24 marca 2014 są super w niemieckim wykonaniu uwielbiam je, już kilka razy próbowałam je robić tylko nie wyrastają mi podczas pieczenia jakie wyjmę z wody takie są ,pomocy!! Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń