Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka z kuchni niemieckiej
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 50
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 107
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 50
Składniki
Mąkę, wodę, sól, cukier, masło i drożdze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrobione ciasto dzielimy na 12 części. Każdą rozwałkujemy na wałek o długości ok 30 cm. Wałek powinien z obu stron spłaszczony być. Formujemy precle.
Wodę mieszamy z sodą i gotujemy. Do niej wrzucamy precle na 20 - 30 sekund. Podgotowane precle kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą. W kilku miejscach nacinamy nożem i wsadzamy do piekarnika na 15 do 20 minut przy temp 200 stopni.
Ps. W tym przypadku została użyta soda kuchenna, ale istnieje jeszcze jeden sposób na precje. Wtedy gotujemy precje w roztworze (NaOH) Natriumhydroxid . Specyfik ten można nabyć w aptece. Precle wtedy mają bardzo intensywny brązowy kolor. Po nacięciu nożem są bardzo kolorystyczne. Nazywają się one " Laugen precle" Przy używaniu NaOH jeżeli posiadamy otwartą ranę na ręce należy używać gumowych rękawiczek, a jeżeli przez przypadek wpadło by nam coś do oka, należy je koniecznie przepłukać.