Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka nie muszą być słodkie, aby wyglądać uroczo i smakować pysznie ! Co powiecie na słone ciasteczka z szynką?
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 45
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 45
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Składniki
Z mąki, żółtek, śmietany oraz masła z odrobiną majeranku i soli zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra.
Wycinać krążki (16 sztuk szklanką, 8 sztuk literatką).
Wyłożyć 8 większych krążków, posmarować rozmąconym białkiem, następnie ułożyć wycięte krążki z szynki, ponownie posmarować białkiem, przykryć takimi samymi krążkami.
Następie układać mniejsze krążki, a z resztek ciasta uformować uszy, nosek i ryjki.
Z suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) zrobić oczy, a z pieprzu ziarnistego otwory nosowe. (UWAGA na dzieci- lepiej pieprz zastąpić czymś mniej ostrym- np. czarnym sezamem)
Gotowe świnki posmarować białkiem
i piec na złoty kolor około 25 minut w temperaturze 180 stopni.