Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczaczki z jajek w pieczarkach z sosem tatarskim to bardzo ciekawa przekąska na wielkanocny stół. Klasyczne połączenie jajka i lekko kwaśnego sosu majonezowego zostało przygotowane w nowoczesnej i atrakcyjnej odsłonie.
Szybka i prosta babka
Odsłon: 33
Szybka i prosta babka
Odsłon: 33
Składniki
Przygotuj sos tatarski. W misce umieść majonez, musztardę i sok z cytryny. Całość dobrze wymieszaj. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Posiekaj na bardzo drobną kostkę: szalotkę, ogórek konserwowy i grzybki marynowane odsączone z zalewy. Dodaj składniki do sosu i bardzo dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki.
Jajka przepiórcze ugotuj w dużej ilości wody ze szczyptą soli przez ok. 3-4 minuty. Obierz je delikatnie i odłóż. Pieczarki dobrze umyj i wyjmij trzony. Usmaż je na patelni z obu stron i pozostaw do wystudzenia. W tym czasie mogą jeszcze puszczać soki.
Z papryczek pepperoni wykrój dzioby i grzebienie. Każdą pieczarkę napełnij przygotowanym wcześniej sosem tatarskim. Następnie połóż jajko. Delikatnie natnij białko w miejscach, w których mają zostać włożone grzebienie i dzioby kurczaków. Udekoruj jajka, tworząc kurczaczki. Goździki posłużą za oczy.
Na koniec wokół krawędzi jajka ułóż liście i gałązki natki pietruszki, tworząc gniazdka. Kurczaczki z jajek w pieczarkach z sosem tatarskim najlepiej podawać na zimno.