Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne bułeczki ze specjalnego ciasta na sodzie. Dawniej były wypiekane na blaszce pieca. Obecnie możemy odtworzyć ich legendarny smak korzystając z piekarnika. Zobaczcie, jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326731
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12125
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17011
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326731
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12125
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17011
Składniki
Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy sól i sodę. Składniki mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy przesianą mąkę, wbijamy całe jajko i ponownie łączymy składniki przy użyciu łyżki. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wyrabiamy dłońmi przez kilka minut.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Bułeczki przekładany na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach.
Proziaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego!