Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne bułeczki ze specjalnego ciasta na sodzie. Dawniej były wypiekane na blaszce pieca. Obecnie możemy odtworzyć ich legendarny smak korzystając z piekarnika. Zobaczcie, jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni.
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26030
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 59
Wyborna sałatka do grilla.
Odsłon: 99
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3671
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 386
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26030
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 59
Wyborna sałatka do grilla.
Odsłon: 99
Nim sznycle trafiły pod przysłowiowe strzechy i przybrały postać swojskich sc...
Odsłon: 3671
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 386
Składniki
Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy sól i sodę. Składniki mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy przesianą mąkę, wbijamy całe jajko i ponownie łączymy składniki przy użyciu łyżki. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wyrabiamy dłońmi przez kilka minut.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Bułeczki przekładany na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach.
Proziaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego!