Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne bułeczki ze specjalnego ciasta na sodzie. Dawniej były wypiekane na blaszce pieca. Obecnie możemy odtworzyć ich legendarny smak korzystając z piekarnika. Zobaczcie, jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2443
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3393
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1458
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2176
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2443
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3393
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1458
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2176
Składniki
Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy sól i sodę. Składniki mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy przesianą mąkę, wbijamy całe jajko i ponownie łączymy składniki przy użyciu łyżki. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wyrabiamy dłońmi przez kilka minut.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Bułeczki przekładany na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach.
Proziaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego!