Do góry

Przekąski Przepis na:

Proziaki w wersji mini

Przepis dnia 2019-01-29
Proziaki w wersji mini

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 375

Dodano:

Odsłon: 9524

Proziaki czyli chlebek sodowy, jest smaczny i wyjątkowy. Na Podkarpaciu szczególnie znany, a przepis z pokolenia na pokolenie jest przekazywany. Ciasto na bazie maślanki, kwaśnej śmietanki czy kefiru jest przygotowywane, a z niego okrągłe, prostokątne, kwadratowe, kształty są formowane. Na patelniach, blatach żeliwnych są wypiekane, z dodatkami słodkimi lub słonymi podawane. Ja mini proziaczki, tak na szybkie zjadanie przygotowałam, i z masłem czosnkowym przegryzałam. Dzieci, bez dodatków je zjadały, a do szkoły z samym masełkiem pozabierały

Składniki

  • 2 wiejskie jajka (średniej wielkości),
  • 1 ½ łyżeczki cukru,
  • 400 g kefiru,
  • ok. 700 g mąki pszennej,
  • 1 ½ łyżeczki sody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • ponadto:
  • mąka do podsypania.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Proziaki w wersji mini

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z sodą i solą tzw. suche składniki.
    Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy jajka, cukier, dokładnie mieszamy.
    Stopniowo dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy ciasto. Na początku mieszamy za pomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką.
    Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek).


    Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 -1 1/2 cm wycinamy krążki dowolnej wielkości, w moim przypadku od szklanki, bo to mini proziaki. .

    Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.

  2. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia.

    Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe.

    Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec).

  3. Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką.

    Składniki:
    · bryndza,
    · pieprz czarny świeżo mielony,
    · śmietana 18%.

    Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą ilością pieprzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 29 stycznia 2019 Gratuluję Przepisu Dnia !. Znam te placuszki z dzieciństwa. Mama wałkowała i kroiła na prostokąty i piekła na kuchni. Jadło się takie z masłem albo dżemem czy miodem.Ale pamiętam jak nieraz łamała na kawałeczki, zalewała specjalnie przyrządzonym mielonym makiem,z mlekiem, miodem i bakaliami. Gar wsadzała do piekarnika w piecu. Potem jadło się jak deser.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 stycznia 2019 Smak dzieciństwa, gdy babcia takie robiła :) Pyszne proziaki i tak sądzę, że zawartość tej miseczki szybko by zniknęła :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 21 stycznia 2019 Nie jadłam nigdy ale Twoje wyglądają tak zachęcająco,że na 100% spróbuję :)))) Zabieram do swojej książki:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń