Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proziaki czyli chlebek sodowy, jest smaczny i wyjątkowy. Na Podkarpaciu szczególnie znany, a przepis z pokolenia na pokolenie jest przekazywany. Ciasto na bazie maślanki, kwaśnej śmietanki czy kefiru jest przygotowywane, a z niego okrągłe, prostokątne, kwadratowe, kształty są formowane. Na patelniach, blatach żeliwnych są wypiekane, z dodatkami słodkimi lub słonymi podawane. Ja mini proziaczki, tak na szybkie zjadanie przygotowałam, i z masłem czosnkowym przegryzałam. Dzieci, bez dodatków je zjadały, a do szkoły z samym masełkiem pozabierały
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 264
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21768
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 264
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21768
Składniki
Mąkę mieszamy z sodą i solą tzw. suche składniki. Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy jajka, cukier, dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy ciasto. Na początku mieszamy za pomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 -1 1/2 cm wycinamy krążki dowolnej wielkości, w moim przypadku od szklanki, bo to mini proziaki. . Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.
Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec).
Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki: · bryndza, · pieprz czarny świeżo mielony, · śmietana 18%. Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą ilością pieprzu.