Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przegrzebki (małże św. Jakuba, Pecten Maximus) są doskonałym materiałem na smaczną i wykwintną a jednocześnie prostą w przygotowaniu przekąskę do kolacji dla dwojga. Bo dla większej ilości osób, z uwagi na cenę, nie polecam. Chyba, że cena nie gra roli,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1387
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1387
Składniki
Produkty wydałem na kuchnię. Pierwszą czynnością było przygotowanie sosu tahinowego i panierki. Sos tahinowy: pastę tahinową zmieszałem z sokiem cytryny, oliwą, sokiem jabłkowym. W trakcie mieszania dodałem pieprz, przyprawy libańskie (przepis na ich wykonanie znajduje się we wcześniejszych moich przepisach), drokonsystencję lejącegoniutko posiekanymi listkami pietruszki i mięty. Sos powinien mieć się ciasta naleśnikowego. Jeśli więc jest to konieczne można dodać jeszcze wodę celem lepszej emulgacji. pół łyżki (ewentualnie więcej, wedle uznania) sezamu uprażyłem na patelni i dodałem do gotowego juz sosu, wymieszałem, wstawiłem do lodówki aby się "przegryzł". Panierka: zmieszałem pozostały sezam, mąkę, kurkumę, chili, pieprz.
Przegrzebki opłukałem pod bieżącą wodą i osuszyłem na papierowym ręczniku.
Rozgnieciony (ręką) czosnek wrzuciłem na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym. Potrzymałem go przez ok. 2 minuty, tak aby oddał aromat olejowi. Następnie usunąłem go z patelni.
Przegrzebki obtoczyłem w panierce i rzuciłem na patelnię. Smażyłem przez maks. 2 minuty z każdej strony. Panierka powinna uzyskać złoty, rumiany kolor.
Podałem na stół bezpośrednio z patelni z grzanką i sosem. Wino białe wytrawne Weisser Burgunder 2017 z winnicy Barbary Tschida, Illmitz, Burgenland, Austria.