Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na sylwestrową przekąskę bez mięsa? Wypróbuj nasz przepis na pyszne danie, które z chęcią zjedzą nawet najbardziej zagorzali miłośnicy mięsa.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 139
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2672
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 831
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1598
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14264
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 139
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2672
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 831
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1598
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14264
Składniki
Przygotuj karmelizowane buraki. Buraki obierz i ugotuj. Następnie pokrój na ósemki lub w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i wlej miód. Podgrzewaj do momentu, aż zacznie się karmelizować. Wówczas dodaj buraki i sok z cytryny. Smaż przez około 5 minut, pod sam koniec oprósz solą i pieprzem.
Przygotuj pastę z fasoli. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na klarowanym maśle. Fasolę odsącz z zalewy i zblenduj wraz cebulą, solą i pieprzem.
Kup ciasto francuskie dobrej jakości. Pokrój je na niewielkie kwadraty (o boku np. 5 × 5 cm) i upiecz zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu.
Upieczone ciasto francuskie porządnie schłodź przed podaniem. Pamiętaj, że możesz je upiec dzień przed przygotowaniem przekąski. Koniecznie jednak wówczas przechowaj je w suchym i chłodnym miejscu.
Niedługo przed podaniem wyłóż na upieczone placki z ciasta francuskiego pastę z białej fasoli, a na nią karmelizowane buraczki.
Całość przyozdób posiekanymi orzechami.