Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta przekąska z parówek i ciasta francuskiego. Do przekąski można podać ulubiony sos. W karnawale takie szybkie i smaczne kąski sprawdzają się doskonale.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1568
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 296
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1568
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 296
Składniki
Wszystkie składniki sosu przekładamy do miski i łączymy doskonale. Odkładamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Parówki kroimy na trzy części. Każdą z nich nacinamy na krzyż po obu końcach (nacięcie nie ma być głębokie – mniej więcej na 0,5 cm). Ciasto rozwijamy i kroimy nożem lub radełkiem na paski 12-15 cm. Każdą parówkę zawijamy w pasek, zostawiając nacięte końcówki na wierzchu. Zlepiamy końce ciasta. Układamy kąski parówkowe na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec smarujemy ciasto żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Tak przygotowane kąski wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Gotowe wyjmujemy od razu z piekarnika.
Podajemy z sosem czosnkowym!
Nasze rady: Do przekąski możemy podać inne sosy, np. ketchup z odrobiną ziół prowansalskich. Przekąskę możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, upiec w trakcie przyjęcia. Najsmaczniejsze są ciepłe, chrupiące prosto z pieca.