Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z klopsików to mięsna propozycja dania „na raz” do serwowania na imprezach czy wydarzeniach rodzinnych. To modyfikacja klasycznego i dobrze znanego dania obiadowego w znacznie uproszczonej formie.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3036
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 132
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 56
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 65
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3036
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 132
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 56
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 65
Składniki
Ryż ugotuj do miękkości według opisu na opakowaniu. Przełóż do osobnej miski i ostudź.
Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż na patelni do uzyskania złotego koloru. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę.
Połowę cebuli dodaj do ryżu. Drugą połowę pozostaw na patelni, na którą wlej pomidory z puszki.
Zawartość patelni wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw oregano, łyżeczką soli i pieprzu. Składniki połącz ze sobą i zagotuj. Gotuj wszystko przez ok. 10 minut do zredukowania sosu o około połowę. Do sosu dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i wlej przygotowany sos.
Do odłożonego wcześniej ryżu i cebuli dodaj mięso mielone. Wbij jajko i wsyp po łyżeczce soli i pieprzu. Dodaj także mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Wszystko razem wymieszaj i formuj niewielkie klopsiki. Układaj je w naczyniu, na sosie.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Danie piecz przez ok. 50 minut. Po upływie połowy czasu obróć klopsiki.
Po upieczeniu, przekąskę z klopsików wyjmij. Kulki mięsne nadziej na patyczki do szaszłyków i ułóż na tacy lub talerzu. Sos z naczynia przelej do osobnej miseczki i podawaj z gotowymi klopsikami.