Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki nie cieszą się atencją zapalonych grzybiarzy. Są jednak wyjątkowo wdzięczną bazą do smacznych przekąsek i – w odróżnieniu od świeżych borowików – dostępnym cały rok składnikiem dań głównych. Osoby, którym krem z pieczarek wydaje się namiastką zupy grzybowej, koniecznie powinny spróbować jędrnych kapeluszy faszerowanych warzywami. Taka przekąska z pieczarek świetnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu, a może też stanowić samodzielny posiłek.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182098
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 250
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182098
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 250
Składniki
Obierz pieczarki. Oddziel od nich ogonki, ale nie wyrzucaj ich. Natłuść zewnętrzną stronę kapeluszy oliwą, a wewnętrzną odrobinę posól. Ułóż na blasze piekarnika wyłożonej folią aluminiową.
Pokrój w drobną kostkę cebulę, obraną cukinię i ogonki pieczarek. Podsmaż je na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
Sparz pomidory i obierz ze skórki. Wykrój z nich gniazda nasienne (użyj do innego dania). Miąższ pokrój dość drobno i dodaj do warzyw na patelni. Duś przez kilka minut i dodaj posiekane fileciki anchovies.
Dopraw farsz do smaku pieprzem, a jeśli uznasz za stosowne – także solą (anchovies są dość słone, więc możesz nie potrzebować więcej soli).
Nałóż farsz do kapeluszy pieczarek. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach mozzarellę i posyp nią każdą pieczarkę. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekaj przez około 20 minut. Przed podaniem udekoruj pieczarki posiekanym koperkiem.