Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki nie cieszą się atencją zapalonych grzybiarzy. Są jednak wyjątkowo wdzięczną bazą do smacznych przekąsek i – w odróżnieniu od świeżych borowików – dostępnym cały rok składnikiem dań głównych. Osoby, którym krem z pieczarek wydaje się namiastką zupy grzybowej, koniecznie powinny spróbować jędrnych kapeluszy faszerowanych warzywami. Taka przekąska z pieczarek świetnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu, a może też stanowić samodzielny posiłek.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22542
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14842
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4645
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44314
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 629
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22542
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14842
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4645
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44314
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 629
Składniki
Obierz pieczarki. Oddziel od nich ogonki, ale nie wyrzucaj ich. Natłuść zewnętrzną stronę kapeluszy oliwą, a wewnętrzną odrobinę posól. Ułóż na blasze piekarnika wyłożonej folią aluminiową.
Pokrój w drobną kostkę cebulę, obraną cukinię i ogonki pieczarek. Podsmaż je na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
Sparz pomidory i obierz ze skórki. Wykrój z nich gniazda nasienne (użyj do innego dania). Miąższ pokrój dość drobno i dodaj do warzyw na patelni. Duś przez kilka minut i dodaj posiekane fileciki anchovies.
Dopraw farsz do smaku pieprzem, a jeśli uznasz za stosowne – także solą (anchovies są dość słone, więc możesz nie potrzebować więcej soli).
Nałóż farsz do kapeluszy pieczarek. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach mozzarellę i posyp nią każdą pieczarkę. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekaj przez około 20 minut. Przed podaniem udekoruj pieczarki posiekanym koperkiem.