Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptasie gniazdka to małe bułeczki, które zrobią furorę na każdej imprezie. Pięknie udekowane siekanym szczypiorkiem, pietruszką lub ulubionymi ziołami zachwycą wszystkich gości i warto je podać na Wielkanoc.
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 631
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 91
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 23
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 66
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 70
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 631
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 91
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 23
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 66
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 70
Składniki
Drożdże zalać letnim mlekiem i dodać cukier. Nakryć ściereczką i poczekać 10 minut, aż drożdże ruszą. Wsypać mąkę, sól i wlać oliwę. Jajka rozdzielić. Białka dodać do ciasta, a żółtka zostawić na później do posmarowania.
Ciasto dobrze wyrobić, tak aby odstawało od brzegów miski. Nakryć ściereczka i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formować małe bułeczki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na foremkę wyłożoną papierem. Żółtko rozmieszać widelcem i posmarować bułeczki po wierzchu. Zostawić na 10 minut, żeby bułki podrosły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Upieczone na złoto bułeczki wyjąć z piekarnika. Foremkę nakryć wilgotną ściereczką i zostawić żeby bułeczki ostygły. Następnie każdą bułeczkę przekroić na pół i posmarować kremowym serkiem. Bułeczkę złożyć i brzegi w miejscu przecięcia również posmarować serkiem.
Pietruszkę, szczypiorek lub inne świeże zioła drobno posiekać. Bułeczki obtoczyć w ziołach i kłaść na talerz. Smacznego!