Do góry

Przekąski Przepis na:

Ptasie gniazdka

Ptasie gniazdka

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3655

Dodano:

Odsłon: 6143

Ptasie gniazdka to małe bułeczki, które zrobią furorę na każdej imprezie. Pięknie udekowane siekanym szczypiorkiem, pietruszką lub ulubionymi ziołami zachwycą wszystkich gości i warto je podać na Wielkanoc.

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 75 ml oliwy
  • 2 jajka
  • dodatkowo: pietruszka, szczypior lub świeże zioła
  • kremowy serek
  • trochę mąki do podsypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ptasie gniazdka

Przygotowanie

  1. Drożdże zalać letnim mlekiem i dodać cukier. Nakryć ściereczką i poczekać 10 minut, aż drożdże ruszą. Wsypać mąkę, sól i wlać oliwę. Jajka rozdzielić. Białka dodać do ciasta, a żółtka zostawić na później do posmarowania.

  2. Ciasto dobrze wyrobić, tak aby odstawało od brzegów miski. Nakryć ściereczka i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  3. Formować małe bułeczki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na foremkę wyłożoną papierem. Żółtko rozmieszać widelcem i posmarować bułeczki po wierzchu. Zostawić na 10 minut, żeby bułki podrosły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

  4. Upieczone na złoto bułeczki wyjąć z piekarnika. Foremkę nakryć wilgotną ściereczką i zostawić żeby bułeczki ostygły. Następnie każdą bułeczkę przekroić na pół i posmarować kremowym serkiem. Bułeczkę złożyć i brzegi w miejscu przecięcia również posmarować serkiem.

  5. Pietruszkę, szczypiorek lub inne świeże zioła drobno posiekać. Bułeczki obtoczyć w ziołach i kłaść na talerz. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń