Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie serowe to klasyka kuchni francuskiej. W tej wytrawnej wersji świetnie sprawdzi się jako przystawka albo lekka kolacja. Zdecyduj się na przygotowanie samodzielnych ptysi, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w wypiekach!
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1861
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17900
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1934
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1861
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17900
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1934
Składniki
Wodę i mleko wlej do garnka. Wstaw na średnią moc palnika i gotuj. Włóż masło pokrojone na kawałki. Czekaj aż się tłuszcz rozpuści, co jakiś czas mieszając. Kiedy całość zacznie wrzeć, zmniejsz moc grzania do minimum. Teraz wsyp mąkę i cały czas energicznie mieszaj trzepaczką. Trzymaj garnek na lekkim gazie aż składniki się połączą i stworzy się gęste, ale jednolite ciasto. Po około minucie odstaw je do przestudzenia.
Przełóż ostudzone, ale delikatnie ciepłe ciasto parzone do większej misy. Ubijaj przez chwilę i dodaj mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj krótko. Dodaj sól. Ponownie zmiksuj krótko. Dodawaj jajka, jedno po drugim. Wyrabiaj cały czas ciasto. Konsystencja powinna być gęsta, ale gładka. Teraz dodaj ser z niebieską pleśnią, porywając go na kawałki rękoma oraz zioła prowansalskie. Szpatułką dobrze wymieszaj składniki.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i formuj małe ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut. Ciasto w środku powinno być delikatnie wilgotne.