Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie serowe to klasyka kuchni francuskiej. W tej wytrawnej wersji świetnie sprawdzi się jako przystawka albo lekka kolacja. Zdecyduj się na przygotowanie samodzielnych ptysi, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w wypiekach!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95895
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5729
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5728
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95895
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5729
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5728
Składniki
Wodę i mleko wlej do garnka. Wstaw na średnią moc palnika i gotuj. Włóż masło pokrojone na kawałki. Czekaj aż się tłuszcz rozpuści, co jakiś czas mieszając. Kiedy całość zacznie wrzeć, zmniejsz moc grzania do minimum. Teraz wsyp mąkę i cały czas energicznie mieszaj trzepaczką. Trzymaj garnek na lekkim gazie aż składniki się połączą i stworzy się gęste, ale jednolite ciasto. Po około minucie odstaw je do przestudzenia.
Przełóż ostudzone, ale delikatnie ciepłe ciasto parzone do większej misy. Ubijaj przez chwilę i dodaj mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj krótko. Dodaj sól. Ponownie zmiksuj krótko. Dodawaj jajka, jedno po drugim. Wyrabiaj cały czas ciasto. Konsystencja powinna być gęsta, ale gładka. Teraz dodaj ser z niebieską pleśnią, porywając go na kawałki rękoma oraz zioła prowansalskie. Szpatułką dobrze wymieszaj składniki.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i formuj małe ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut. Ciasto w środku powinno być delikatnie wilgotne.