Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowicie puchate racuszki z truskawkami.
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 207
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 32
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 7070
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 207
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 32
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 7070
Składniki
Suche składniki umieścić w dużej misce (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól), zrobić dołek po środku i dodać składniki mokre: mleko, jajko, masło, wanilię, sok z cytryny. Drucianą trzepaczką ubić najpierw mokre składniki, następnie powoli zagarniać składniki suche. Delikatnie wymieszać ze sobą, niezbyt długo (może być kilka grudek, to jest w porządku) - przygotowane ciasto odstawić na przynajmniej 10 minut. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, posmarować masłem lub olejem. Do ciasta naleśnikowego dodać pokrojone na kawałeczki truskawki - nie mieszać z ciastem, mogą być rozsypane po wierzchu. Na lekko rozgrzaną patelnię wlewać ostrożnie porcje ciasta i nadać okrągły kształt. Smażyć na niewielkim ogniu, aż spód stanie się złocisty, a na powierzchni placuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i dosmażyć.
Placuszki innym sposobem: przygotować ciasto naleśnikowe wg. kroku 1 - nie dodawać truskawek. Na lekko rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta. Smażyć na niewielkim ogniu, aż spód stanie się złocisty. Dopiero, gdy placuszki podrosną, ostrożnie położyć kilka plasterków truskawek na wierzchu. Dosmażyć i odwrócić na drugą stronę. Gotowe pankejki odkładać na papierowy ręcznik, przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, natrzeć cienko masłem lub oliwą i smażyć kolejne placuszki. Gotowe pancakes z truskawkami podawać od razu po przygotowaniu lub wystudzone. Można posypać cukrem pudrem, polać miodem, syropem klonowym itp. Miłego gotowania!