Do góry

Przekąski Przepis na:

Puszyste racuszki z truskawkami

Puszyste racuszki z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4741

Dodano:

Odsłon: 5990

Niesamowicie puchate racuszki z truskawkami.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 i 3/4 szklanki mleka (w razie potrzeby kilka łyżek więcej)
  • 1/4 szklanki roztopionego i wystudzonego masła (może być też olej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 duże jajko
  • około 1 szklanka pokrojonych na kawałeczki truskawek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puszyste racuszki z truskawkami

Przygotowanie

  1. Suche składniki umieścić w dużej misce (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól), zrobić dołek po środku i dodać składniki mokre: mleko, jajko, masło, wanilię, sok z cytryny. Drucianą trzepaczką ubić najpierw mokre składniki, następnie powoli zagarniać składniki suche. Delikatnie wymieszać ze sobą, niezbyt długo (może być kilka grudek, to jest w porządku) - przygotowane ciasto odstawić na przynajmniej 10 minut. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, posmarować masłem lub olejem. Do ciasta naleśnikowego dodać pokrojone na kawałeczki truskawki - nie mieszać z ciastem, mogą być rozsypane po wierzchu. Na lekko rozgrzaną patelnię wlewać ostrożnie porcje ciasta i nadać okrągły kształt. Smażyć na niewielkim ogniu, aż spód stanie się złocisty, a na powierzchni placuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i dosmażyć.

  2. Placuszki innym sposobem:
    przygotować ciasto naleśnikowe wg. kroku 1 - nie dodawać truskawek. Na lekko rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta. Smażyć na niewielkim ogniu, aż spód stanie się złocisty. Dopiero, gdy placuszki podrosną, ostrożnie położyć kilka plasterków truskawek na wierzchu. Dosmażyć i odwrócić na drugą stronę. Gotowe pankejki odkładać na papierowy ręcznik, przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, natrzeć cienko masłem lub oliwą i smażyć kolejne placuszki.

    Gotowe pancakes z truskawkami podawać od razu po przygotowaniu lub wystudzone. Można posypać cukrem pudrem, polać miodem, syropem klonowym itp.

    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lipca Znowu widzę jakiś "Przepis Dnia", a Nostradamusem nie jestem ;p
Pyszne racuchy, a teraz czas na truskawki, co widzę na działkach :)
Odpowiedzi: 5 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń