Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowicie puchate racuszki z truskawkami.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 377
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1777
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 377
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1777
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Składniki
Suche składniki umieścić w dużej misce (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól), zrobić dołek po środku i dodać składniki mokre: mleko, jajko, masło, wanilię, sok z cytryny. Drucianą trzepaczką ubić najpierw mokre składniki, następnie powoli zagarniać składniki suche. Delikatnie wymieszać ze sobą, niezbyt długo (może być kilka grudek, to jest w porządku) - przygotowane ciasto odstawić na przynajmniej 10 minut. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, posmarować masłem lub olejem. Do ciasta naleśnikowego dodać pokrojone na kawałeczki truskawki - nie mieszać z ciastem, mogą być rozsypane po wierzchu. Na lekko rozgrzaną patelnię wlewać ostrożnie porcje ciasta i nadać okrągły kształt. Smażyć na niewielkim ogniu, aż spód stanie się złocisty, a na powierzchni placuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i dosmażyć.
Placuszki innym sposobem: przygotować ciasto naleśnikowe wg. kroku 1 - nie dodawać truskawek. Na lekko rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta. Smażyć na niewielkim ogniu, aż spód stanie się złocisty. Dopiero, gdy placuszki podrosną, ostrożnie położyć kilka plasterków truskawek na wierzchu. Dosmażyć i odwrócić na drugą stronę. Gotowe pankejki odkładać na papierowy ręcznik, przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, natrzeć cienko masłem lub oliwą i smażyć kolejne placuszki. Gotowe pancakes z truskawkami podawać od razu po przygotowaniu lub wystudzone. Można posypać cukrem pudrem, polać miodem, syropem klonowym itp. Miłego gotowania!