Przekąski Przepis na:
Pyszna galaretka z kurczaka

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3091
Dodano: 13.03.2016
Odsłon: 6171
Składniki
- 3 nozki z kurczaka, 200 g serc z kurczaka, 6 watrobek drobiowych
- 2 marchewki, 1 pietruszka, cwiartka selera, caly por, zielona pietruszka
- 100 g zielonego groszku konserwowego i 100 g kukurydzy
- 6 jajek na twardo
- zelatyna dla 1,5 litra wywaru
- Kucharek, pieprz czarny, Maggi
- OCET
- Moje: czarnuszka, kurkuma, pieprz
- pare lisci laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mieso i podroby oczyszczamy, odkrawamy tluste kawalki od nozek, dokladnie myjemy. Do miesa dodajemy pietruszke, seler i marchewki w calosci, natomiast caly por nalezy pokroic w talarki, kilka galazek zielonej pietruszki takze. zalewamy woda tylko w takiej ilosci, aby nieco przykryla zawartosc garnka.
Przyprawiam Kucharkiem, sporo Maggi, 1 lyzeczka pieprzu, 1 lyzeczka mielonej czarnuszki i kurkumy. Dodajemy Takze liscie laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy, jak rosol okolo 1 godzine. -
Po ugotowaniu wyjmujemy mieso i warzywa korzeniowe, odstwiamy do przestygniecia.
Caly pozostaly wywar przecedzamy przez drobny durszlak lub sito
i teraz , co jest bardzo wazne do tego aromatycznego bulionu (powinno byc nieco ponad 1 litr) dodajemy 4 lyzki octu oraz zelatyne w ilosci przewidzianej dla 1,5 litra.
Zelatyne robimy wg przepisu na opakowaniu, jesli w zimnym plynie, to bulion wczesniej studzimy, jesli inaczej- to tak, jak jest to zalecone.
-
Mieso obieramy, kroimy w kawalki, jarzyne takze, nastepnie w formie prostokatnej ukladamy sobie warstwami: polowki jajek, groszek, pokrojone warzywa, mieso, kukurydze, znowu troche warzyw i znowu mieso. Calosc zalewamy naszym bulionem z zelatyna.
Odstawiam do calkowitego przestygniecia i wkladamy na noc do lodowki.
Przepyszne. Polecam serdecznie. Dodatkowy smak robi dodatek octu
w bulionie, z niemieckiego nazywa sie to SÜLZE.
Komentarze do przepisu (1)

Futka 14 marca 2016Zgłoś do usunięcia
To prawda - mega pyszna :)15 Kto głosował? | Odpowiedz