Do góry

Przekąski Przepis na:

Pyszna galaretka z kurczaka

Pyszna galaretka z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3091

Dodano:

Odsłon: 6171

Troche pracochlonne, ale przepyszne i zdrowe danie.

Składniki

  • 3 nozki z kurczaka, 200 g serc z kurczaka, 6 watrobek drobiowych
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, cwiartka selera, caly por, zielona pietruszka
  • 100 g zielonego groszku konserwowego i 100 g kukurydzy
  • 6 jajek na twardo
  • zelatyna dla 1,5 litra wywaru
  • Kucharek, pieprz czarny, Maggi
  • OCET
  • Moje: czarnuszka, kurkuma, pieprz
  • pare lisci laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mieso i podroby oczyszczamy, odkrawamy tluste kawalki od nozek, dokladnie myjemy. Do miesa dodajemy pietruszke, seler i marchewki w calosci, natomiast caly por nalezy pokroic w talarki, kilka galazek zielonej pietruszki takze. zalewamy woda tylko w takiej ilosci, aby nieco przykryla zawartosc garnka.
    Przyprawiam Kucharkiem, sporo Maggi, 1 lyzeczka pieprzu, 1 lyzeczka mielonej czarnuszki i kurkumy. Dodajemy Takze liscie laurowe i ziele angielskie.
    Gotujemy, jak rosol okolo 1 godzine.

  2. Po ugotowaniu wyjmujemy mieso i warzywa korzeniowe, odstwiamy do przestygniecia.
    Caly pozostaly wywar przecedzamy przez drobny durszlak lub sito
    i teraz , co jest bardzo wazne do tego aromatycznego bulionu (powinno byc nieco ponad 1 litr) dodajemy 4 lyzki octu oraz zelatyne w ilosci przewidzianej dla 1,5 litra.
    Zelatyne robimy wg przepisu na opakowaniu, jesli w zimnym plynie, to bulion wczesniej studzimy, jesli inaczej- to tak, jak jest to zalecone.

  3. Mieso obieramy, kroimy w kawalki, jarzyne takze, nastepnie w formie prostokatnej ukladamy sobie warstwami: polowki jajek, groszek, pokrojone warzywa, mieso, kukurydze, znowu troche warzyw i znowu mieso. Calosc zalewamy naszym bulionem z zelatyna.
    Odstawiam do calkowitego przestygniecia i wkladamy na noc do lodowki.

    Przepyszne. Polecam serdecznie. Dodatkowy smak robi dodatek octu
    w bulionie, z niemieckiego nazywa sie to SÜLZE.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń