Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troche pracochlonne, ale przepyszne i zdrowe danie.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 43
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 24
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 231
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 43
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 24
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 231
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Składniki
Mieso i podroby oczyszczamy, odkrawamy tluste kawalki od nozek, dokladnie myjemy. Do miesa dodajemy pietruszke, seler i marchewki w calosci, natomiast caly por nalezy pokroic w talarki, kilka galazek zielonej pietruszki takze. zalewamy woda tylko w takiej ilosci, aby nieco przykryla zawartosc garnka. Przyprawiam Kucharkiem, sporo Maggi, 1 lyzeczka pieprzu, 1 lyzeczka mielonej czarnuszki i kurkumy. Dodajemy Takze liscie laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, jak rosol okolo 1 godzine.
Po ugotowaniu wyjmujemy mieso i warzywa korzeniowe, odstwiamy do przestygniecia. Caly pozostaly wywar przecedzamy przez drobny durszlak lub sito i teraz , co jest bardzo wazne do tego aromatycznego bulionu (powinno byc nieco ponad 1 litr) dodajemy 4 lyzki octu oraz zelatyne w ilosci przewidzianej dla 1,5 litra. Zelatyne robimy wg przepisu na opakowaniu, jesli w zimnym plynie, to bulion wczesniej studzimy, jesli inaczej- to tak, jak jest to zalecone.
Mieso obieramy, kroimy w kawalki, jarzyne takze, nastepnie w formie prostokatnej ukladamy sobie warstwami: polowki jajek, groszek, pokrojone warzywa, mieso, kukurydze, znowu troche warzyw i znowu mieso. Calosc zalewamy naszym bulionem z zelatyna. Odstawiam do calkowitego przestygniecia i wkladamy na noc do lodowki. Przepyszne. Polecam serdecznie. Dodatkowy smak robi dodatek octu w bulionie, z niemieckiego nazywa sie to SÜLZE.