Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis dostałem od zwyciezców kulinarnego show prezentowanego na platformie Netflix
Lubicie flaki czy raczej ich nienawidzicie? Mam dziś dla was propozycję myślę...
Odsłon: 185
Lubicie flaki czy raczej ich nienawidzicie? Mam dziś dla was propozycję myślę...
Odsłon: 185
Składniki
5 ziemniaków gotujemy i ubijamy. Na patelnię dodajemy olej, 1 łyżeczkę nasion kminku, 1 łyżeczkę pasty imbirowej i czosnkowej. Podsmażone składniki dodajemy do ubitych ziemniaków, wyciskamy jeszcze sok z połowy limonki i wszystko razem mieszamy. Następnym krokiem będzie przygotowanie trzech sosów. Pierwszym z nich będzie Teekhi Chutney. Smażymy 5 ząbków czosnku. Gdy czosnek jest już prawie gotowy dorzucamy jedną łyżkę nasion kminku. Do obsmażonego czosnku wraz z kminkiem dodajemy ¼ szklanki wiórków kokosowych i smażymy aż wiórki się zarumienią. Następnie całości przekładamy do blendera, dodajemy 1 łyżeczkę chili i blendujemy. Teekhi Chutney jest już gotowy. Następnym sosem będzie Green Chutney. Do kielicha blendera wrzucamy garść liści świeżej kolendry, kilka listków mięty, zieloną pikantną papryczkę, 1 łyżeczkę mielonego kuminu, sok z połowy limonki, szczyptę soli i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Po zblendowaniu zielony sos jest gotowy. Teraz pozostało przygotować Meethi Chutney. Gotujemy trochę wody na patelni w której następnie rozpuszczamy jedną łyżeczkę cukru i dodajemy pół szklanki daktyli bez pestek. Po 2-3 minutach zwartość patelni przerzucamy do blendera. Następnie dodajemy jedną łyżkę pasty z tamaryndowca i ostatni sos mamy gotowy. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie koszyczków z chleba tostowego. Za pomocą szklanki wycinamy kółko w kromce chleba tostowego. Wycięte kółka układamy w posmarowanej oliwą blaszce do muffinek tworząc charakterystyczne koszyczki. Koszyczki pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy koszyczki są w piekarniku możemy przygotować ciasto. Do miski wsypujemy jedną szklankę mąki z ciecierzycy, jedną łyżeczkę chili i szczyptę soli. Do suchych składników powoli dodajemy wody ciągle mieszając, aż powstanie ciasto. Z masy ziemniaczanej, którą przygotowaliście na początku, formujemy kulki, które następnie obtaczacie w cieście i smażymy na głębokim oleju. Pozostało tylko złożyć VADA PAV. Na spód koszyczka nakładamy Meethi Chutney, później Teekhi Chutney, Green Chutney i na końcu kulkę ziemniaczaną w cieście z ciecierzycy. Całość obsypujemy świeżą kolendrą. Smacznego!