Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizze z patelni, dla osób które nie mają piekarnika a chciałyby przygotować pizze w domu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5643
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 941
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 31782
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 83
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5643
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 941
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 31782
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 83
Składniki
Najpierw przygotuję ciasto – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem: Do miski wsypuję drożdże, cukier i zalewam letnią wodą, następnie miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach: Do miski z drożdżami dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, sól, olej lub oliwę. Składniki mieszam łyżką w misce, tak żeby wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przekładam do miski posmarowanej olejem, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 60 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
W tym czasie gdy wyrasta ciasto, przygotuję sos: Do miseczki z przecierem pomidorowym dodaję zioła , doprawiam solą i pieprzem, oliwę i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie pizzy: Na blat posmarowany olejem wykładam ciasto i dzielę na trzy w miarę równe części (jeżeli mamy mniejszą patelnię, to ciasto możemy podzielić na więcej części). Z każdego kawałka ciasta formuję dłońmi placek, wielkości patelni.
Pizze smażę na średnim palniku i na najmniejszym płomieniu. Patelnię smaruję olejem i na ciepłą patelnię kładę placek, ciasto rozciągam palcami na wielkość patelni i smażę do momentu aż placek od spodu delikatnie się zrumieni. Następnie przewracam na drugą stronę, smaruję sosem, kładę dodatki i posypuję serem. Nakrywam na chwilę pokrywką, tak żeby ser się roztopił. Następnie odkrywam i dosmażam bez przykrycia, spód powinien być lekko brązowy (nie cały ale w miejscach gdzie styka się z powierzchnią patelni). Gotową pizze zdejmuję na talerz, patelnię ponownie smaruję olejem i smażę kolejną pizze. Pizza z patelni jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa