Do góry

Przekąski Przepis na:

Pyszna pizza z patelni - prawie jak z pieca :)

Pyszna pizza z patelni - prawie jak z pieca :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 79054

Dodano:

Odsłon: 7597

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizze z patelni, dla osób które nie mają piekarnika a chciałyby przygotować pizze w domu.

Składniki

  • użyłam patelni o grubym dnie 28 cm – 3 pizze
  • na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g – porcja jak na 500 g mąki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • na sos:
  • passata pomidorowa (przecier pomidorowy)
  • suszona bazylia, oregano
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • dodatki na pizze takie jakie lubimy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ciasto – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem:

    Do miski wsypuję drożdże, cukier i zalewam letnią wodą, następnie miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut.

    Po 10 minutach:
    Do miski z drożdżami dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, sól, olej lub oliwę. Składniki mieszam łyżką w misce, tak żeby wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i elastyczne.

    Tak przygotowane ciasto przekładam do miski posmarowanej olejem, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 60 minut.
    Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie gdy wyrasta ciasto, przygotuję sos:
    Do miseczki z przecierem pomidorowym dodaję zioła , doprawiam solą i pieprzem, oliwę i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

  3. Końcowe przygotowanie pizzy:
    Na blat posmarowany olejem wykładam ciasto i dzielę na trzy w miarę równe części (jeżeli mamy mniejszą patelnię, to ciasto możemy podzielić na więcej części).

    Z każdego kawałka ciasta formuję dłońmi placek, wielkości patelni.

  4. Pizze smażę na średnim palniku i na najmniejszym płomieniu.

    Patelnię smaruję olejem i na ciepłą patelnię kładę placek, ciasto rozciągam palcami na wielkość patelni i smażę do momentu aż placek od spodu delikatnie się zrumieni.

    Następnie przewracam na drugą stronę, smaruję sosem, kładę dodatki i posypuję serem. Nakrywam na chwilę pokrywką, tak żeby ser się roztopił. Następnie odkrywam i dosmażam bez przykrycia, spód powinien być lekko brązowy (nie cały ale w miejscach gdzie styka się z powierzchnią patelni).

    Gotową pizze zdejmuję na talerz, patelnię ponownie smaruję olejem i smażę kolejną pizze.

    Pizza z patelni jest gotowa, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiki1977 21 października Bardzo dobra, wypróbowałam i szczerze polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń