Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałabym Wam przedstawić prosty przepis na zdrowe i pyszne czipsy z jarmużu. Przekąska będzie odpowiednia dla dzieci – niejadków, wegetarian, wegan i amatorów warzyw. Smakują obłędnie, są chrupiące i zaspokoją podniebienia nawet tych najbardziej wybrednych. Podczas przygotowania należy jednak zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii, które, gdy zostaną pominięte, sprawią, że czipsy będą gorzkie, spalone i po prostu niesmaczne.
Papier do pieczenia, forma lub brytfanka z piekarnika
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 76
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 76
Składniki
Wypłucz jarmuż, następnie odkrój łykowate części liści (czyli wszystkie grube, twarde i zdrewniałe). Osusz go dokładnie ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką i podziel na mniejsze kawałki (jeśli był w pęczku). Rozłóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w ten sposób aby listki nie nachodziły na siebie i się nie przykrywały. Polej olejem, posyp przyprawami i solą, ale nie używaj ich zbyt dużo i bardzo starannie wymieszaj. Podpraż sezam na złoty kolor i przesyp na zimny talerzyk, aby się nie spalił. Pokrój czosnek w kosteczkę, lecz nie dodawaj go teraz do jarmużu. Podgrzej piekarnik do tem. 150 ° C i włóż blachę z jarmużem do środka. Piekarnik włączony góra dół, nie używaj opcji grilla.
Po około 10 minutach wyciągnij na chwilę blachę, posyp jarmuż czosnkiem i dalej piecz przez chwilę. Po około 12 minutach sprawdź kruchość jarmużu. Trzeba bardzo uważać, aby się nie spalił. Nie podaję tutaj dokładnego czasu pieczenia, ponieważ wiem, że macie różne piekarniki i czas pieczenia może być u Was inny niż u mnie. Gdy dosypuję czosnek po 10 minutach, sprawdzam też kruchość jarmużu i wiem wtedy ile czasu jeszcze potrzebuje, aby był kruchy i pyszny.
Ważne: Jeśli w Twoich przyprawach jest sól, to bądź ostrożna z jej dodawaniem. Czosnek dodaj pod koniec pieczenia, aby się nie spalił i nie nadał czipsom smaku goryczki. Ja nie dodaję do moich czipsów oliwy z oliwek, ponieważ jest lekko gorzka. Uważam, że zwykły olej sprawdza się lepiej. Jarmuż z natury jest delikatnie gorzkawy i w duecie z oliwą z oliwek może być niesmaczny. Cukier brązowy dodaj do czipsów, gdy już będą zimne, aby się nie roztopił. Delikatnie przemieszaj, tak aby czipsy się nie pokruszyły.
Moje spostrzeżenia: Zajrzyj do piekarnika po 8-10 minutach i wyciągnij jednego czipsa, aby sprawdzić czy już jest gotowy. Jeśli jarmuż będzie wiotki i miękki to znaczy, że dopiero z niego odparowała woda. Niech się piecze jeszcze z 3-5 minut. Powtórz proces aż czipsy osiągną pożądaną kruchość. Jednym słowem trzeba je mieć na oku, ponieważ dość szybko przechodzą z miękkich i wilgotnych w kruche. Czipsy z samą solą, pieprzem i olejem też są dobre, lecz mój przepis jest naprawdę udany i gorąco go Wam polecam. Smacznego ️