Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwe i szybkie w przygotowaniu, rewelacja dla dzieci, smaczne
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Składniki
ser biały rozdrabniamy widelcem w misce. Z całości powstałej masy wyciągamy 1/4 ilości i to puste miejsce uzupełniamy mąką dodając 1 jajko w całości, Mieszamy do wyrobienia jednolitej masy. Gdy ciast klei się do rąk, dodajemy mąki. (Blat oczywiście oprószamy mąką, aby masa nie przyklejała się w trakcie wyrabiania).
Formujemy długie, cienkie rulony z ciasta, po czym odkrawamy po ukosie cm kluseczki. Wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Dodajemy kilka kropli oleju, by nie przywierały do dna garnka. Gotujemy ok. 10 min, do wypłynięcia.
W międzyczasie roztapiamy na patelni masło. Kluseczki podajemy polane masłem, posłodzone i oprószone cynamonem.
Niektórzy wolą wersję z bułką tarta i masłem, też dobre. Smacznego