Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwe i szybkie w przygotowaniu, rewelacja dla dzieci, smaczne
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10064
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1155
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10064
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1155
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Składniki
ser biały rozdrabniamy widelcem w misce. Z całości powstałej masy wyciągamy 1/4 ilości i to puste miejsce uzupełniamy mąką dodając 1 jajko w całości, Mieszamy do wyrobienia jednolitej masy. Gdy ciast klei się do rąk, dodajemy mąki. (Blat oczywiście oprószamy mąką, aby masa nie przyklejała się w trakcie wyrabiania).
Formujemy długie, cienkie rulony z ciasta, po czym odkrawamy po ukosie cm kluseczki. Wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Dodajemy kilka kropli oleju, by nie przywierały do dna garnka. Gotujemy ok. 10 min, do wypłynięcia.
W międzyczasie roztapiamy na patelni masło. Kluseczki podajemy polane masłem, posłodzone i oprószone cynamonem.
Niektórzy wolą wersję z bułką tarta i masłem, też dobre. Smacznego