Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje wybornie, zupełnie inaczej jak inne sery.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11138
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3815
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1318
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11138
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3815
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1318
Składniki
Jajka dobrze wymieszać z solą.
Mleko i kefir wlać do garnka, postawić na ogień i zagrzać.
Do gorącego mleka (nie doprowadzając do wrzenia), wlewać cienkim strumieniem jajka wymieszane z solą. Wymieszać i zagotować.
Delikatnie gotować mieszając na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie serwatka.
Zdjąć z ognia, ostudzić przez 1-2 minuty i dodać drobno posiekany koperek i pietruszkę, paprykę ostrą, kminek, wycisnąć ząbki czosnku, wymieszać.
Wlać wszystko na durszlak, wyłożony gazą (najlepiej pieluchą złożoną w dwie warstwy). Wyrównać masę twarogową łyżką.
Ująć gazę za 4 końce i związać grubą nicią na kształt kuli. Położyć na desce do krojenia. Przycisnąć jakimś ciężarem, na przykład naczynie z wodą. Zostawić tak na 1-2 godzinę do całkowitego odsączenia serwatki. Jeśli lubicie ser miękki, nie trzeba długo trzymać, ponieważ im dłużej trzymasz, tym twardszy ser. Na ser miękki wystarczy tylko pół godziny.
Wstawić do lodówki na kilka godzin (lub przez noc). Na śniadanie można zrobić kanapki z pysznym świeżutkim serem.