Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie rodem z Meksyku. Dwa placki tortilli nadziane dowolnymi składnikami i serem, który wiąże całość. W wersji oryginalnej przygotowywana najczęściej z chorizo i papryką, w wersji na ostro. Dlatego też, aby złagodzić ostry smak, danie to podaje się najczęściej z sosem na bazie śmietany, kolendry i soku z limonki, guacamole lub z pomidorową salsą. U mnie wersja nieco bardziej spolszczona, ale równie smaczna. Idealna przekąska na imprezę :)
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29177
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1618
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 130
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18487
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 628
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29177
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1618
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 130
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18487
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 628
Składniki
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski i dodać przyprawy. Wymieszać i zostawić do zamarynowania na 30 minut. Sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni podgrzać olej, usmażyć kurczaka na mocnym ogniu, aż odparuje cały sok. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w cienkie piórka oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Warzywa przełożyć na talerz. Patelnię grillową rozgrzać i za pomocą pędzelka równomiernie wysmarować olejem. Położyć placek tortilli, porcję sera, kurczaka, paprykę i cebulę oraz 2 łyżki odsączonej kukurydzy. Posypać płatkami chili. Przykryć drugim plackiem tortilli i całość obciążyć np. kładąc cięższy garnek.
Podgrzewać do czasu, aż tortilla będzie chrupiąca, a ser roztopiony. Za pomocą szerokiej łopatki lub talerza, przełożyć tortillę na drugą stronę. Podsmażyć obciążając. Quesadillę zdjąć na deskę, chwilę wystudzić i pokroić na 6 lub 8 trójkątów. Czynność powtórzyć z resztą składników.