Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakie danie na ciepło nie wymaga podania talerzy i sztućców, a zarazem z łatwością pogodzi gusta sylwestrowych gości? Na przykład quesadilla z kurczakiem jak ze znanej restauracji! Możesz przygotować ją z gotowych tortilli. Ale domowe będą smaczniejsze!
Jeśli szukasz dania, które połączy aromatyczną mieszankę warzyw, soczyste mię...
Odsłon: 1449
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1153
Jeśli szukasz dania, które połączy aromatyczną mieszankę warzyw, soczyste mię...
Odsłon: 1449
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1153
Składniki
Połącz składniki na tortillę i zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj z niego 6 kulek. Przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na 2o minut. Po tym czasie po kolei rozwałkowuj każdą kulkę na podsypanej mąką stolnicy. Usmaż na rozgrzanej, suchej patelni z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Smaż przez około minutę z każdej strony.
Opłucz filety z kurczaka i oczyść z błonek. Pokrój na grube paski. Wymieszaj mikserem składniki panierki, zanurz w niej kurczaka i pozostaw na 1-2 godziny. Po tym czasie po kolei wyławiaj kawałki kurczaka z panierki, obtaczaj w mące i układaj na dobrze rozgrzanym oleju. Obsmaż po 2-3 minuty na każdej ze stron.
Posmaruj tortille sosem barbecue. Na połówce ułóż kawałki kurczaka w panierce. Posyp startymi serami, kukurydzą i odrobiną drobno posiekanej papryczki chili. Złóż każdą tortillę na pół i podpiecz w grillu elektrycznym lub na patelni grillowej (z obu stron, dociskając tortille w trakcie podgrzewania). Podawaj quesadille pokrojone w trójkąty.