Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galantyna ze śledzia z aromatyzowanym majonezem
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Gotuję bulion warzywny z wymienionym składnikami, dodaję też kawałek cytryny. Jak marchew zmięknie, po około 20 minutach, wkładam opłukane śledzie ,z których usunęłam kręgosłupy. Już teraz nie mieszam, śledzie dojdą w pare minut na małym ogniu. Zostawiam je na jakiś czas, aby dobrze nasiąkły smakiem bulionu warzywnego.
Przecedziłam wywar warzywny, zabrałam z niego filety i marchew. Aromatyzuję bulion wyciśniętym czosnkiem i koperkiem. Dodaję żelatynę , mieszam i czekam ,aż zacznie się lekko zcinać. W miedzy czasie w miseczce wymieszałam łychę majonezu z chili w proszku, wyciśniętym czosnkiem i szczyptą kurkumy dla zdrowia i koloru.
Gdy żelatyna zacznie lekko tężeć, to czas na wykończenie śledzia. Do pojemników wkładam po łyżce galarety, kleks aromatyzowanego majonezu, kawałki filetów, marchew i galaretę. i do lodówki.
Galarety były już gotowe późnym wieczorem, majonez rozpływa się po śledziach! Smacznego :).