Do góry

Przekąski Przepis na:

"Smalec" z fasoli

Smalec z fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2470

Dodano:

Odsłon: 3404

Niejednokrotnie w restauracji jako tzw. “czekadełko” dostawałam smalec z chlebem lub właśnie ten “smalec” z fasoli. Fajnie sprawdzi się na zimna przekąskę, gdy przyjdą goście. Do tego podaję kawałki podsmażonej tortilli. Ale z domowym pieczywkiem lub chrupiącą bagietką też będzie smakować wspaniale :)

Składniki

  • Biała fasola - w puszce lub półtorej szklanki ugotowanej fasoli
  • Cebula - 1 szt. (duża)
  • Jabłko - 1 szt.
  • Liść laurowy - 2 szt.
  • Ziele angielskie - 2 szt.
  • Ziarno jałowca - 1 szt.
  • Goździki - 1 szt.
  • Majeranek - 1/3 łyżeczki
  • Tymianek - 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Olej - do podsmażenia
  • Sos sojowy - do smaku
  • Woda - zimna - 1/4 szkl.
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
"Smalec" z fasoli

Przygotowanie

  1. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju - na wolnym ogniu - dodając liście laurowe, ziele angielskie, goździk i ziarno jałowca. Smażymy, mieszając, aż cebulka będzie złota, a jabłka zaczną się rozpadać. Wyciągamy i wyrzucamy przyprawy.

  2. Fasolę z puszki odcedzamy, przelewamy zimną wodą i miksujemy razem z sosem sojowym, majerankiem, tymiankiem, szczyptą soli i pieprzu, dodając 1/4 szkl. wody. Dodajemy podsmażoną cebulę i jabłko, całość miksujemy krótko na wolnych obrotach (żeby blender nie zmiksował ich na gładką pastę). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podajemy z chrupiącym pieczywem lub kawałkami tortilli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń