Do góry

Przekąski Przepis na:

"Żabie udka" w amarantusie

Przepis dnia 2015-01-23
Żabie udka w amarantusie

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24847

Dodano:

Odsłon: 18910

Drobiowe a'la żabie udka w amarantusowej panierce to smaczna, zdrowa i pożywna przekąska :) Panierka nie zawiera glutenu.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • amarantus ekspandowany
  • mąka gryczana
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy (do smażenia)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy ją na mniejsze kawałki.

    Każdy kawałek przekrawamy dodatkowo do około 3/4 długości.

    "Udka" oprószamy solą oraz pieprzem, obsypujemy ziołami prowansalskimi i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  2. Każdy kawałek obtaczamy w mące gryczanej...

  3. ...a następnie w roztrzepanym jajku i amarantusie ekspandowanym.

    Smażymy z obu stron na złoty kolor.

  4. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 stycznia 2015 Zaraziłam się amarantusem od Ciebie :) Od niedawna gości na moim stole. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

shantera 23 stycznia 2015 a czy ten amarantus po usmażeniu nie jest zbyt twardy? Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 21 stycznia 2015 ale Ty jesteś pomysłowa dziewczyna,gratuluje pomysłu:) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 21 stycznia 2015 Kasiu świetne te "żabie" udka, a zdjęcia śliczne. :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 21 stycznia 2015 Ciekawy pomysł :-), a efekt ,,udek" wygląda pysznie :-). Pozdrawiam :-). Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń