Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 8045

Danie dzieciństwa. Uwielbiam je :). Rozmawiając z mamą dochodzimy do wniosku, że kiedyś ludzie potrafili zrobić coś z niczego. Dziś jak nie mamy tony półproduktów - rozkładamy ręce. Nawet najbardziej restrykcyjna dieta nie powstrzyma mnie przed ich zjedzeniem. Po prostu KOCHAM :)

Składniki

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko.
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
    Po tym czasie wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki. Następnie dodajemy resztę mleka, cukier, jajko i wyrabiamy dokładnie ciasto ( nie może być zbyt gęste).
    Odstawiamy na ok 1,5 h do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym oleju ( cały czas pilnując - lubią się przypalać), nakładając łyżką ( łyżkę maczamy w gorącej wodzie - ułatwi to nakładanie).

    Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń