Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuchy na maślance

Racuchy na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 380 Ocena: 2043

Dodano:

Odsłon: 9758

Pulchne racuchy na maślance, bez drożdży, za to na sodzie. Pyszne posypane cukrem pudrem na słodki podwieczorek.

Składniki

  • 2,5szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 2szkl. maślanki naturalnej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy na maślance

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Maślankę przelałam do miski. Dodałam do niej jajko i wymieszałam rózgą do połączenia. Mąkę przesiałam do oddzielnej miski i wymieszałam z sodą, cukrem zwykłym i waniliowym. Następnie tą mieszankę wsypywałam partiami do maślanki wymieszanej z jajkiem i mieszałam do połączenia składników. Przygotowane ciasto odstawiłam na kilkanaście minut by odpoczęło. Na głębokiej patelni rozgrzałam dość dużą ilość oleju. Łyżką nakładałam porcje ciasta na patelnię. Placki smażyłam na małym ogniu po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placki wykładałam na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem placki oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń