Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami-puszyste i pyszne

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami-puszyste i pyszne

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 5834

Dodano:

Odsłon: 23253

Zapraszam na pyszne racuszki z nietypowym dodatkiem-serkiem wiejskim. Są pyszne, pulchne, idealne na słodką przekąskę.

Składniki

  • -0,5kg maki pszennej (przesiać) -25g drożdży świeżych lub jedno opakowanie suszonych
  • -3 jajka -10 dag cukru -1 opakowanie serka wiejskiego 200g
  • -cukier waniliowy -2 jabłka -250ml mleka
  • *można do ciasta dodać 1 łyżkę octu by racuchy nie piły oleju
  • -olej do smażenia i cukier puder do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz jajka-wszystko ucieramy do połączenia i rozpuszczenia drożdży.
    Następnie dodajemy serek wiejski, starte na tarce o dużych oczkach i odciśnięte z soku jabłka-mieszamy.
    Następnie dodajemy mąkę-mieszamy i na koniec dodajemy cukier waniliowy oraz szklankę ciepłego mleka-wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 10 minut.

  2. Na patelnię dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go i nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony.
    Ważne by smażyć na małym ogniu, ponieważ one rosną i gdy ogień będzie za duży mogą z zewnątrz być usmażone a w środku surowe.
    Usmażone racuchy dajemy na ręcznik papierowy, osuszamy i posypujemy cukrem pudrem.
    I gotowe. Są pyszne, pulchne, łatwe a serek wiejski nadaje im fajny smak. Polecam i życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń