Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy racuchy ziemniaczane zagoszczą w twojej kuchni na dłużej? Jesteśmy pewni, że tak! Podawaj je na słodko albo na słono, tak jak lubisz najbardziej.
tarka, miska, nóż
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10012
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9050
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6411
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10012
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9050
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6411
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Odstaw, aby ostygły. Następnie przeciśnij je przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodając łyżkę mąki. Odstaw na kilka minut, aby zaczęły pracować.
Do przetartych ziemniaków dodaj rozczyn, mąkę pszenną, jajka oraz śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.
Na patelni rozgrzej masło. Łyżką nakładaj porcje masy i smaż około 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj na ciepło.