Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Wielkiej Nocy tuż-tuż, więc jak co roku przypominamy sobie, że jajka to nie tylko poranna jajecznica i składnik większości ciast. Można przygotować je na setki sposobów i w każdej postaci smakują wyśmienicie. Są przy tym jednym z lepszych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega, witamin i minerałów, a mit, że nie powinniśmy sięgać po nie zbyt często ze względu na to, że zawierają cholesterol, dawno już został obalony. Jajka (jak wszystko) powinniśmy jeść ze zdrowym umiarem (1-2 dziennie), ale zdecydowanie warto uczynić z nich ważną pozycję w menu – nie tylko w święta! By uniknąć nudy, warto poznać przepisy na jajka faszerowane. Oto jeden z najszybszych, ale jakże smakowity.
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 133
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 84
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 34
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 133
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 84
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 34
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Powinny ładnie się prezentować, więc nie mogą popękać w trakcie gotowania. Włóż je więc do rondelka z zimną wodą i gotuj około 8 minut od chwili, gdy zacznie wrzeć. Gotuj na wolnym ogniu. Schłodź po ugotowaniu i obierz od razu – wówczas skorupka z łatwością odejdzie od jajka.
Cebulę i pieczarki pokrój drobno i podsmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem pod koniec smażenia. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.
Do miski wsyp przestudzone pieczarki z cebulą, starty ser i pokruszone żółtka wydrążone z rozkrojonych na pół jajek. Wymieszaj z majonezem. Łyżką nałóż farsz do białek, oprósz papryką i posiekanym szczypiorkiem.