Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
obłędne połączenie waniliowego ryżu na winie z musem dyniowym
Smaki Grecji!
Odsłon: 152
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 130
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Smaki Grecji!
Odsłon: 152
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 130
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Składniki
Ryż opłukuję pod zimną wodą. Zalewam winem i wodą. Zagotowuję na dużym ogniu i solę. Zmniejszam moc palnika i gotuję do pochłonięcia płynu /jeśli po tym czasie ryż nie będzie miękki, dolać trochę wody/. Puree z dyni podgrzewam na patelni. Zdejmuję z palnika i dodaję 1 łyżkę ekstraktu. Mieszam z 50 g serka waniliowego. Pozostawiam na słabym ogniu. Do ryżu dodaję 1 łyżkę ekstraktu waniliowego, stewię i mieszam dokładnie. Zdejmuję z palnika. Dodaję 100 g serka waniliowego, mieszam i podgrzewam chwilę. Ryż przekładam do szklanki. Na to nakładam puree dyniowe. Posypuję pestkami dyni, orzechami włoskimi i polewam miodem.