Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki z powidłami śliwkowymi. W sam raz na każdą okazję.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 124
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 176
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 742
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 124
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 176
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 742
Składniki
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu do rogalików. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Posypujemy szczyptą mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po 15 minutach obserwujemy, że nasz rozczyn powiększył się. Kostkę margaryny należy rozpuścić i przestudzić. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczoną margarynę i rozczyn. Rękami wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i wstawiamy do lodówki na jedną godzinę. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę. Posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto. Dzielimy na 8 trójkątów. Nakładamy powidła śliwkowe (domowe :)). Rogaliki zwijamy od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce.
Zwinięte rogaliki układamy na blaszce natłuszczonej olejem. Trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów, bo rogaliki rosną ;). Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik góra/dół.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.