Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki z powidłami śliwkowymi. W sam raz na każdą okazję.
Rozpływające się w ustach, puszyste i jednocześnie kruche rogaliki drożdżowe...
Odsłon: 4442
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 30
Szybka i smaczna babka na oleju nie tylko na święta , możesz ją również upiec...
Odsłon: 77
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 30
Szybka i smaczna babka na oleju nie tylko na święta , możesz ją również upiec...
Odsłon: 77
Składniki
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu do rogalików. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Posypujemy szczyptą mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po 15 minutach obserwujemy, że nasz rozczyn powiększył się. Kostkę margaryny należy rozpuścić i przestudzić. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczoną margarynę i rozczyn. Rękami wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i wstawiamy do lodówki na jedną godzinę. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę. Posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto. Dzielimy na 8 trójkątów. Nakładamy powidła śliwkowe (domowe :)). Rogaliki zwijamy od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce.
Zwinięte rogaliki układamy na blaszce natłuszczonej olejem. Trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów, bo rogaliki rosną ;). Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik góra/dół.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Przepisy Przekąski
Przekąski
https://video.cookist.com/video/an/YQQmk-SwduVaI562/p8/
Przekąski
Bakłażan zapiekany w cieście francuskim
Przekąski
Wielkanocne jajka-galaretki
Przekąski
Wegański pasztet z kalafiora – Vege Wielkanoc
https://video.cookist.com/video/an/YQQmk-SwduVaI562/p8/
abc
Odsłon: 25
Bakłażan zapiekany w cieście francuskim
Szybkie w przygotowaniu i smaczne danie
Odsłon: 28