Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 3032
Dodano: 04.11.2020
Odsłon: 2048
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Składniki są podane na 16 sztuk
Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe.
Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać od szerszej do węższej strony.
Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 -200 stopni do momentu aż się zarumienią (ok 10 -15 minut).
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem (ja posypałam cukrem pudrem kakaowym).
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

konhambos 13 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetyczne.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 06 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszne rogaliki:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 06 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Nie ma jak domowe!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 05 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
jakie apetyczne rogaliczki! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 05 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka;)1 Kto głosował? | Odpowiedz