Do góry

Przekąski Przepis na:

Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 3032

Dodano:

Odsłon: 2048

Proste w wykonaniu pyszne rogaliki krucho- drożdżowe.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 10 g cukru pudru
  • jajko
  • 20 g drożdży
  • 25 g śmietany 18%
  • nutella (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna) cukier puder do posypania ( ja użyłam cu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rogaliki z nutellą

Przygotowanie

  1. Składniki są podane na 16 sztuk

    Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem.

    Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe.

    Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać od szerszej do węższej strony.

  2. Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte rogaliki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 -200 stopni do momentu aż się zarumienią (ok 10 -15 minut).

    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem (ja posypałam cukrem pudrem kakaowym).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń